• Reklama

Skrobia ziemniaczana, a mąka ziemniaczana

O produktach: co wybierać, co odrzucać, na co zwracać uwagę przy zakupach żywnościowych

Skrobia ziemniaczana, a mąka ziemniaczana

Postprzez Appleblossom » lipca 10th, 2011, 4:08 pm

Od niedawna wiadomo, że można używać skrobi ziemniaczanej, zamiast kukurydzianej, oczywiście jako produkt tylko dopuszczalny. W wypadku kukurydzy, mąka, a skrobia to dwie, odległe od siebie rzeczy, ale jak jest ze skrobią i mąką ziemniaczaną? Wikipedia mówi, że jedno i drugie to to samo, w sklepie również na opakowaniu mąki ziemniaczanej znalazłam w składzie skrobię ziemniaczaną, ale czy można ufać producentom? No bo już sama nie wiem. :sorry:
[url=http://straznik.dieta.pl/]Obrazek
DIETA NISKOKALORYCZNA - 28.11.2010r. - 13.02.2011r. -17 kg
1 FAZA DD - 14.02.2011r. - 19.02.2011r. -1,5 kg
2 FAZA DD - 20.02.2011r. - 17.07.2011r. -10 kg
3 FAZA DD (stopniowe utrwalanie) - 18.07.2011r. - (285 dni)
Appleblossom

BANITA
 
Posty: 1328
Dołączył(a): czerwca 21st, 2011, 10:43 am

Re: Skrobia ziemniaczana, a mąka ziemniaczana

Postprzez E-Day » lipca 10th, 2011, 11:15 pm

Skrobia ziemniaczana a mąka ziemniaczana to są dwie nazwy tej samej substancji.
Trzecią nazwą jest - krochmal, jakby kto pytał ;)
Jeśli się zdecydujesz na zastąpienie mazeiny skrobią ziemniaczaną, to po prostu używasz mączki ziemniaczanej.
Kłamstwo jest jedyną ucieczką słabych
Stendhal
Avatar użytkownika
E-Day

ADMINISTRATOR
 
Posty: 7819
Dołączył(a): czerwca 15th, 2011, 7:10 pm
Lokalizacja: Mikołów

Re: Skrobia ziemniaczana, a mąka ziemniaczana

Postprzez barber » lipca 11th, 2011, 9:42 am

Czyli - jeśli dr PD uważa że skrobię ziemniaczaną można tzn że mączkę ziemniaczaną można?
Wiem, oczywista oczywistość ale pytam bo kończy mi się kukurydza a krochmal jest do dostania w każdym sklepie
Obrazek
DWADZIEŚCIA POKONANE - UFFFFF
Obrazek
Mój mąż
Obrazek
Avatar użytkownika
barber

DOMOWNIK
 
Posty: 894
Dołączył(a): czerwca 16th, 2011, 2:22 pm

Re: Skrobia ziemniaczana, a mąka ziemniaczana

Postprzez Appleblossom » lipca 11th, 2011, 9:56 am

barber napisał(a):Czyli - jeśli dr PD uważa że skrobię ziemniaczaną można tzn że mączkę ziemniaczaną można?
Wiem, oczywista oczywistość ale pytam bo kończy mi się kukurydza a krochmal jest do dostania w każdym sklepie



Dokładnie tak :D

E-Day napisał(a):Skrobia ziemniaczana a mąka ziemniaczana to są dwie nazwy tej samej substancji.
Trzecią nazwą jest - krochmal, jakby kto pytał ;)
Jeśli się zdecydujesz na zastąpienie mazeiny skrobią ziemniaczaną, to po prostu używasz mączki ziemniaczanej.


Dziękuję E-day za odpowiedź! :)
[url=http://straznik.dieta.pl/]Obrazek
DIETA NISKOKALORYCZNA - 28.11.2010r. - 13.02.2011r. -17 kg
1 FAZA DD - 14.02.2011r. - 19.02.2011r. -1,5 kg
2 FAZA DD - 20.02.2011r. - 17.07.2011r. -10 kg
3 FAZA DD (stopniowe utrwalanie) - 18.07.2011r. - (285 dni)
Appleblossom

BANITA
 
Posty: 1328
Dołączył(a): czerwca 21st, 2011, 10:43 am

Re: Skrobia ziemniaczana, a mąka ziemniaczana

Postprzez barber » lipca 11th, 2011, 10:00 am

TYLKO NIE MYLIĆ Z KROCHMALEM ZE SKLEPÓW GOSPODARCZYCH I AGD lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Obrazek
DWADZIEŚCIA POKONANE - UFFFFF
Obrazek
Mój mąż
Obrazek
Avatar użytkownika
barber

DOMOWNIK
 
Posty: 894
Dołączył(a): czerwca 16th, 2011, 2:22 pm

Re: Skrobia ziemniaczana, a mąka ziemniaczana

Postprzez fasolkowa » lipca 14th, 2011, 8:46 am

czyli wszystkie budynie i kisele bezcukrowe są jadalne :ok:
:rekin:
Avatar użytkownika
fasolkowa

BANITA SICZOWY
 
Posty: 31305
Dołączył(a): czerwca 16th, 2011, 9:45 pm
Lokalizacja: z widokiem na Krk

Re: Skrobia ziemniaczana, a mąka ziemniaczana

Postprzez Appleblossom » lipca 14th, 2011, 10:56 am

fasolkowa napisał(a):czyli wszystkie budynie i kisele bezcukrowe są jadalne :ok:


No tak, ale niestety w jednym budyniu jest strasznie dużo tej skrobi i podejrzewam, że jeśli ktoś by bardzo chciał to najwyżej raz w tygodniu, ale też nie wiem, czy to jest takie poprawne...Hm. :o
[url=http://straznik.dieta.pl/]Obrazek
DIETA NISKOKALORYCZNA - 28.11.2010r. - 13.02.2011r. -17 kg
1 FAZA DD - 14.02.2011r. - 19.02.2011r. -1,5 kg
2 FAZA DD - 20.02.2011r. - 17.07.2011r. -10 kg
3 FAZA DD (stopniowe utrwalanie) - 18.07.2011r. - (285 dni)
Appleblossom

BANITA
 
Posty: 1328
Dołączył(a): czerwca 21st, 2011, 10:43 am

Re: Skrobia ziemniaczana, a mąka ziemniaczana

Postprzez E-Day » lipca 14th, 2011, 8:09 pm

Gdzieś widziałam przepis na budyń nie tylko ze skrobią, ale i z żółtkiem. Może to byłby dobry pomysł?
Kłamstwo jest jedyną ucieczką słabych
Stendhal
Avatar użytkownika
E-Day

ADMINISTRATOR
 
Posty: 7819
Dołączył(a): czerwca 15th, 2011, 7:10 pm
Lokalizacja: Mikołów

Re: Skrobia ziemniaczana, a mąka ziemniaczana

Postprzez Appleblossom » lipca 15th, 2011, 10:07 am

E-Day napisał(a):Gdzieś widziałam przepis na budyń nie tylko ze skrobią, ale i z żółtkiem. Może to byłby dobry pomysł?



Taak, bodajże dodaje się 3 żółtka na pół litra mleka, słodzik, aromat i wychodzi taki fajny krem. :) Niestety jeszcze nie próbowałam, ale zapowiada się bardzo fajnie. :)
[url=http://straznik.dieta.pl/]Obrazek
DIETA NISKOKALORYCZNA - 28.11.2010r. - 13.02.2011r. -17 kg
1 FAZA DD - 14.02.2011r. - 19.02.2011r. -1,5 kg
2 FAZA DD - 20.02.2011r. - 17.07.2011r. -10 kg
3 FAZA DD (stopniowe utrwalanie) - 18.07.2011r. - (285 dni)
Appleblossom

BANITA
 
Posty: 1328
Dołączył(a): czerwca 21st, 2011, 10:43 am

Skrobia kukurydziana a ziemniaczana

Postprzez Ranita » sierpnia 10th, 2011, 11:23 pm

Wiemy już, że Dukan pozwala nam używać skrobi kukurydzianej. Co do ilości - pozwolił na 1 łyżeczkę, ale jak to wychodzi w praktyce, to inna sprawa - mnie nie wychodzi, bo głupi budyń ma więcej skrobi, niż jedną łyżeczkę. Ale do rzeczy. Pozwolił też, w związku z nieuchronnymi modyfikacjami diety, na skrobię ziemniaczaną w zastępstwie kukurydzianej. A ja poszperałam troszkę, nawet nie wymagało to jakiegoś ogromnego zaangażowania i wyszperałam na http://tabelekaloryczne.w.interia.pl/index.htm
Skrobia kukurydziana: 368 kcal, B - 0,3, T - 0,1, W - 91
Skrobia ziemniaczana: 339 kcal, B - 0,6, T - 0,1, W - 83,9

Wniosek: dajmy sobie spokój z ciągłym poszukiwaniem skrobi kukurydzianej i przepłacaniem za coś, co wcale nie jest takie dobre. Przerzućmy się na nasz rodzimy krochmal. Efekty kulinarne identyczne - sprawdziłam, wrażenia smakowe, o ile w ogóle jakieś - bez jakichkolwiek różnic.

Doktorek to facet. Daleko nie szukał, wrzucił do książki to, co znał. To samo było z korniszonami - nasze rodzime kiszeniaki są lepsze, że o kapuście kiszonej nie wspomnę :)
Jeżeli się mylę, to dajcie po łapach :)
"Tylko jedno może unicestwić marzenie - strach przed porażką"
Obrazek
Avatar użytkownika
Ranita

BANITA SICZOWY
 
Posty: 5046
Dołączył(a): czerwca 16th, 2011, 11:31 am
Lokalizacja: Pruszków

Następna strona

Powrót do Buszujący w... sklepie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości