• Reklama

Quenelle z ryby i jogurtu

Faza ataku

Quenelle z ryby i jogurtu

Postprzez Appleblossom » lipca 5th, 2011, 2:46 pm

Zainspirowana przepisem z książki "Kuchnia francuska" wyd. Olesiejuk postanowiłam wykombinować coś, co będzie nadawało się na naszą dietę. :)
Składniki na 4 porcje:
- 750 g dowolnej ryby
-2 białka z małych jajek
-150 g jogurtu naturalnego
-sól
-pieprz
-1 mała cebula drobno pokrojona
ewentualnie majeranek i 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej (ja nie dodawałam i było bardzo dobre)
Sposób przygotowania:
1. Rybę pokroić na kawałki, wrzucić do robota kuchennego i ucierać przez 30 sekund. Dodać białka i ucierać przez kolejne 30 sekund, aż mieszanina zacznie tworzyć gęstą masę. Dodać przyprawy, jogurt i ponownie ucierać na gładką masę. Przełożyć do miski, przykryć i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.
2. Przełożyć masę do rękawa cukierniczego i wyciskać kształt kiełbasek o długości ok 10 cm. Można też dwiema łyżkami formować mocno zbite owale.
3. Na patelni doprowadzić do wrzenia warstwę wody o głębokości 4 cm. Wrzucić cebulę. Na łopatce lub łyżce ostrożnie przekładać quenelle do wody. Przykryć i gotować przez 8 minut, obracając tylko raz na drugą stronę. Wyjąc łyżką cedzakową i osączyć.
Można podawać z sosem z jogurtu naturalnego i przypraw, jakie tam lubicie. :) Na PW oczywiście można dodawać warzywka. :)
Smacznego!
[url=http://straznik.dieta.pl/]Obrazek
DIETA NISKOKALORYCZNA - 28.11.2010r. - 13.02.2011r. -17 kg
1 FAZA DD - 14.02.2011r. - 19.02.2011r. -1,5 kg
2 FAZA DD - 20.02.2011r. - 17.07.2011r. -10 kg
3 FAZA DD (stopniowe utrwalanie) - 18.07.2011r. - (285 dni)
Appleblossom

BANITA
 
Posty: 1328
Dołączył(a): czerwca 21st, 2011, 10:43 am

Powrót do Przepisy dla I fazy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron