przez ale » kwietnia 24th, 2012, 9:55 am
Główne zasady diety:
Jemy 3 główne posiłki dziennie - 2 węglowodanowe i 1 tłuszczowy.
Po posiłku węglowodanowym robimy 3 godz.przerwy po tłuszczowym 4 godz.
Owoce jemy na czczo rano przed śniadaniem.
Białka spożywamy proporcjonalnie do wagi ciała np: 70kg / 70g białek
Spożywamy posiłki węglowodanowo-białkowe lub tłuszczowo-białkowe.
Do węgli zaliczamy (łączymy z tłuszczem do 1,5%):
- chleb z mąki z pełnego przemiału,
- makaron z pszenicy durum,
- kasze ,
- ryż naturalny.
- białko jaja
Do tłuszczy zaliczamy:
- mięso,
- jajka,
- sery tłuste,
- śmietanę od 18%
- majonez bez cukru - własnoręcznie zrobiony wg zasad MM , lub kielecki
Unikać wszystkich dań przygotowanych z użyciem: mąki białej (pszennej), masła, bułki tartej, cukru, karmelu, skrobi modyfikowanej itp. (mąkę białą można zastąpić mąką z soczewicy lub grochem arabskim, a bułkę tartą parmezanem)
Jemy węglowodany do 50 IG (tabela Indeksów Glikemicznych )
Do każdego posiłku (poza owocami zjedzonymi na czczo), należy zjeść tyle warzyw, ile waży cały posiłek
Owoce
Większość owoców jadamy na 30 min przed śniadaniem do 400g.
Wyjątkiem są owoce niefermentujące, jak truskawki, maliny, jeżyny, które można jeść do śniadania.
Śniadania węglowodanowe:
- chleb z pełnego przemiału, który można jeść z chudym twarogiem, dżemem z fruktozą, warzywkami,
- musli, w skład którego mogą wejść płatki owsiane, żytnie, pszenne, jęczmienne, z mlekiem chudym (najlepiej 0%). Można dodać pokrojone drobniutko suszone śliwki lub morele, posypać cynamonem,
- pieczone jabłka. Możesz zrobić ryż zapiekany z jabłkami, piernik czy ciasteczka owsiane,
- zamiast chleba z mąki z pełnego przemiału, można zjeść pieczywo typu Wasa lub żytnie,
- omlet z białek jajek, mleka i odrobiny mąki
- naleśniki lub racuszki (najlepiej smażone bez tłuszczu (jak się nie da, to tłuszcz trzeba rozprowadzić bardzo cienką warstwą na patelni, za pomocą np. wacika)
- nabiał do 1.5% tłuszczu, dżemy słodzone tylko i wyłącznie fruktozą
- można zrobić galaretkę owocowa, ale na bazie mąki z pełnego przemiału
Obiady tłuszczowe:
- kurczak, indyk, sery żółte, sery pleśniowe, rybki (wyjątek: tuńczyk w sosie własnym zaliczamy do węglowodanów) gotowane na parze, smażone na oliwie (wyłącznie oliwa z oliwek i też w niewielkich ilościach)
- duszone / gotowane warzywa (np. szpinak, fasolka szparagowa, cukinia, i inne)
- surowe warzywa (ZAWSZE)
- makaron sojowy
- śmietana 18% (kwaśna)
- jajka (zawierające i żółtko i białko) w postaci jajecznicy, sadzonych, w sałatce...
- kotlety mielone
Kolacje węglowodanowe:
- makaron durum, brązowy ryż
- warzywa surowe i gotowane
- jogurt 0%, twaróg
- omlet (podobnie jak na śniadanie)
- NIE WOLNO: słodkich produktów - nawet jogurtów, owoców, fruktozy
- tuńczyk w sosie własnym
- soja, soczewica, ciecierzyca, kasza pęczak itp.