• Reklama

Insulinowa teoria wszystkiego

czyli co zrobić, aby się nie zepsuło!

Insulinowa teoria wszystkiego

Postprzez E-Day » kwietnia 4th, 2016, 4:49 pm

Wywiązała się dyskusja na temat artykułu.
Wywołałyście mnie do tablicy. No to podeszłam do tej tablicy z Małym Traczykiem i Harperem, żałując, że gdzieś tam po drodze zaginął w akcji Lubert Stryer i jedna książeczka o cukrzycy, którą kiedyś korygowałam językowo ;) .
Ocena ogólna: tak dość mniej więcej to, co piszą w tym artykule, pokrywa się z tym, co można znaleźć w podręcznikach. Ale są tu pewne uproszczenia, a akurat w dziedzinie mechanizmów homeostatycznych organizmu to nie jest najlepsza droga do zrozumienia poszczególnych zależności. Poniżej wypunktuję to, co wg mnie w tym artykule zasługuje na uwagę, a potem mogę oddać głos Harperowi.
1. Hipotezy dotyczące mechanizmów powstawania otyłości należy traktować jako próby wyjaśnienia fragmentów sieci czy ścieżek przemian metabolicznych, a nie przemian jako całości. Jeśli weźmiemy pod uwagę, że biochemia odżywania się i regulacji tego procesu jest dość skomplikowanym układem, a do tego u poszczególnych ludzi występują spore różnice osobnicze, to nie da się otyłości wyjaśnić jedną teorią. Nie da się i już. Prawdą jest, że tyjemy, gdy mamy nadwyżki energetyczne. Prawdą jest, że proste liczenie kalorii może pomóc tylko jako przybliżenie (bo inaczej metabolizujemy białka, inaczej cukry i tłuszcze, to akurat pamiętacie z DD; bo nie sposób określić, ile danych związków potrzebujemy na sprawy związane z "budową i remontem" komórek; bo nie każdy organizm działa równie sprawnie; bo zapotrzebowanie na energię zmienia się w zależności od zbyt wielu zmiennych, aby precyzyjnie zbilansować potrzeby energetyczne; bo nie wszystkie związki odżywcze są jednakowo dostępne dla organizmu, np. błonnik owsiany czy fasolamina pogarszają dostępność niektórych substancji odżywczych, itp.). Niemniej ogólna wiedza na temat "ile kalorii mniej więcej potrzebuję" i "ile kalorii mniej więcej może mieć ten obiad" jest przydatna.Dalej, prawdą jest, że w mechanizmie powstawania tkanki tłuszczowej insulina odgrywa swoją rolę. Ale przywiązanie się do którejkolwiek z tych hipotez w sposób wykluczający inne elementy sieci przemian metabolicznych doprowadzi nas do... donikąd.
Co prawda Harper miał jeszcze milczeć, ale to zdanie muszę zacytować w tym miejscu, s. 728: "(...) niemożliwe jest omawianie regulacji metabolicznej w kontekście tylko jednego hormonu lub metabolitu. Regulacja jest złożonym procesem, w którym aktywność określonego szlaku metabolicznego jest wynikiem interakcji licznych hormonów i metabolitów".

2.cytat: "Wiemy dziś dobrze, że to insulina stymuluje enzym, który "wprowadza" tłuszcz do komórek tłuszczowych."
W porządku. Insulina działa lipogenetycznie (lipogeneza = powstawanie związków tłuszczowych) i do tego jest inhibitorem (=zatrzymuje działanie) lipolizy (rozpadu tłuszczu) w wątrobie. Jednak to działanie regulacyjne "ma na celu" zmniejszenie podwyższonego poziomu wolnych kwasów tłuszczowych we krwi. Podniesiony poziom kwasów tłuszczowych w osoczu może zakłócać inne procesy (np. glikolizę, czyli w dużym uproszczeniu I etap przemiany glukozy w energię). Ale przecież skądś te kwasy tłuszczowe w osoczu musiały się wziąć, prawda?
Tak, macie rację - z posiłku.

Dalej jest mniej więcej OK, aż do tego miejsca:
3. cytat: "Problemy powstają wtedy, kiedy ten system zaczyna szwankować. Najczęściej zdarza się to wtedy, gdy u ludzi rozwija się insulinooporność, czyli nieprawidłowa sygnalizacja insuliny. Insulina "mówi", ale komórki jej nie "słyszą", więc "mówi" coraz głośniej, aż komórki ją w końcu "usłyszą". Innymi słowy, trzustka produkuje wtedy coraz więcej insuliny i jej stężenie we krwi rośnie aż do poziomu, przy którym komórki na nią zareagują."
Zabrakło bardzo ważnego uzupełnienia: insulinooporność nie bierze się z powietrza. W części przypadkach jest to kwestia schorzenia: wadliwej genetyki, nadmiaru pewnych hormonów, przyjmowania pewnych leków. Ale nader często insulinooporność rozwija się jako konsekwencja otyłości. Czytałam o przypadkach, gdy wyleczono (trwale!) cukrzycę II typu tylko przez odchudzenie osobnika. Jeśli dana osoba ma problem zdrowotny, to dzięki jego zdiagnozowaniu lekarz jest w stanie wskazać, czy i co można zrobić. Jeśli jednak to kwestia nadmiaru komórek tłuszczowych w organizmie, to zwalczyć insulinooporność najprościej poprzez skuteczne odchudzenie się.
Mało optymistycznie, prawda?

4. Cytat: "Wątroba produkuje cukier, który uwalnia do krwioobiegu. Insulina wyłącza tę produkcję. Jeśli brakuje insuliny, jak na przykład u diabetyków typu I, wątroba wypuszcza do krwi za dużo cukru, co ma różne negatywne dla organizmu skutki. W normalnych okolicznościach, wystarczy niedużo insuliny, aby zatrzymać produkcję glukozy w wątrobie. Natomiast gdy komórki wątroby uodparniają się na ten hormon, potrzeba coraz więcej insuliny, żeby ten mechanizm produkcji cukru w wątrobie wyłączyć."
Tu autor popłynął.
Niestety, organizm ludzki za bardzo nie umie wyprodukować sam glukozy - bo o ten cukier tu chodzi. Glukoneogeneza i przemiany niektórych aminokwasów prowadzące do powstania glukozy mają znaczenie marginalne. Innymi słowy, glukozy musimy sobie dostarczać i to w miarę regularnie - to najprostsze źródło energii, wręcz nieodzowne dla komórek nerwowych (mózgu!) i... komórek nowotworowych. Ponieważ nie można glukozy zatężać w krwi ani w komórkach, aby mieć zapas (choćby dlatego, że zakłócałoby to równowagę osmotyczną - aby zostać na najniższym poziomie), w wątrobie i mięśniach łączy się ogniwa glukozy w łańcuchy glikogenu. I insulina działa tu jako strażnik stężenia glukozy we krwi: aby zapobiec zniszczeniu organizmu przez nadmiar glukozy, pobudza najpierw mięśnie i wątrobę do syntezy glikogenu. Gdy "miejsca na glikogen" braknie, trzeba uruchomić przemiany prowadzące od glukozy do kwasów tłuszczowych. A jeśli we krwi jest za dużo kwasów tłuszczowych, trzeba je wyłapać i zmagazynować np. w komórkach tucznych.
A więc: wątroba nie może wyprodukować glukozy, może uwolnić zmagazynowaną glukozę w glikogenie. Ale to się dzieje przy spadku stężenia glukozy we krwi, gdy jest ona potrzebna jako substrat energii. Ten "cukier, którego jest za dużo we krwi" bierze się z... jedzenia. Konkretnie z węglowodanów prostych. Dlatego cukrzycy podają sobie insulinę po posiłku (chyba że mają pompę insulinową).

5. Cytat: "W normalnych okolicznościach między posiłkami poziom insuliny spada, co pozwala uwolnić z komórek tłuszcz zasilający wtedy tkanki organizmu. Jednak kiedy komórki wątroby są insulinooporne, stężenie tego hormonu nigdy nie maleje, co jest niezbędne to tego, aby kontrowlować produkcję przez nią glukozy. W takim wypadku tłuszcz nie może wydostać się z komórek tłuszczowych i tkanki zaczynają głodować. Mimo że w organizmie zmagazynowano duży zapas tłuszczu, organizm nie może z niego korzystać, ponieważ uniemożliwia to wysokie stężenie insuliny."
Jakoś trudno mi sobie to wyobrazić. Przede wszystkim: insulina jest silnym hormonem, nie bardzo można ją w nieskończoność produkować. To mogłoby się dla delikwenta bardzo źle skończyć...

6. Cytat: "Wytwarzamy zbyt dużo insuliny, ponieważ jemy za dużo węglowodanów, zwłaszcza cukru i innych przetworzonych węglowodanów. Mówiąc to wkraczamy na obszar będący przedmiotem kontrowersji, jednak jest ona wynikiem braku wiedzy. Nauka dostarcza niezbitych dowodów na oczywiste związki między węglowodanami z insuliną. Im więcej zjesz węglowodanów, tym bardziej wzrośnie u Ciebie poziom insuliny."

Jaka szkoda, że tak to uprościł! Kluczem są WĘGLOWODANY PROSTE - stopień przetworzenia akurat jest mało istotny. Jeśli regularnie zalewamy organizm dużą ilością węglowodanów prostych lub też łatwo dostępnych (skrobia, syrop glukozowo-fruktozowy i inne węglowodany szybko rozkładane na glukozę), to musimy w końcu rozregulować ten precyzyjny, delikatny mechanizm regulujący stężeniami insuliny i glukagonu. Z tego punktu widzenia pilnowanie niskiego IG posiłków ma duży sens: glukoza powstająca ze złożonych węglowodanów jest w wątrobie powoli i równomiernie wprowadzana do krwi - w miarę potrzeby. Nie ma "uderzeń insuliny", które współpowodują napady głodu po słodyczach, a trzustka może sobie pracować bez gwałtownych zrywów.

CDN. Muszę iść. Jakby były niejasności, piszcie
Kłamstwo jest jedyną ucieczką słabych
Stendhal
Avatar użytkownika
E-Day

ADMINISTRATOR
 
Posty: 7819
Dołączył(a): czerwca 15th, 2011, 7:10 pm
Lokalizacja: Mikołów

Re: Insulinowa teoria wszystkiego

Postprzez Ranita » kwietnia 5th, 2016, 9:05 am

No to jestem tam, gdzie byłam... :wall: Tak coś czułam... Jakby to było takie proste, to już nie byłoby otyłych ludzi na świecie...

Jeszcze, jeszcze! :rose: I o kwasach tłuszczowych jeszcze - skąd, jak zrobić, żeby było mniej i co to da.
"Tylko jedno może unicestwić marzenie - strach przed porażką"
Obrazek
Avatar użytkownika
Ranita

BANITA SICZOWY
 
Posty: 5046
Dołączył(a): czerwca 16th, 2011, 11:31 am
Lokalizacja: Pruszków

Re: Insulinowa teoria wszystkiego

Postprzez pilateska » kwietnia 5th, 2016, 3:46 pm

Wczoraj się spotkałam z takim stwierdzeniem, że nie wszystko da się wytłumaczyć Biochemią Harpera ;)
No i nie raz czytałam, że indeks glikemiczny też nie wszędzie się sprawdza i że nawet te węglowodany złożone też powodują uderzenia insuliny. :?
6 lat po Diecie Dukana Obrazek
od września 2017 - 2xME
Avatar użytkownika
pilateska

BANITA SICZOWY
 
Posty: 30430
Dołączył(a): czerwca 16th, 2011, 11:54 am

Re: Insulinowa teoria wszystkiego

Postprzez E-Day » kwietnia 6th, 2016, 4:26 pm

pilateska napisał(a):Wczoraj się spotkałam z takim stwierdzeniem, że nie wszystko da się wytłumaczyć Biochemią Harpera ;)


A pewno, że nie wszystko. Są jeszcze bardzo porządne książki o fizjologii, endokrynologii czy genetyce - i to zarówno prawidłowej, jak i patologicznej. A samej biochemii Harpera niekiedy zarzuca się, że jest za bardzo medyczna. Obawiam się, że fizjologii człowieka jeszcze nikt na Ziemi w 100% nie rozumie.
Poszukam, może jeszcze gdzieś znajdę Biochemię Stryera - z tej książki uczyłam się na studiach, a Harper przyszedł potem.
Niezależnie od autora - jeśli chce się wyjaśnić przebieg procesów biochemicznych, ich wzajemną regulację i oddziaływania, trzeba od czegoś zacząć. Niestety, od podręcznika biochemii. Bo bez tej wiedzy podstawowej trudno odnieść jakiekolwiek korzyści z różnej maści newsów, doniesień czy nawet artykułów naukowych.

pilateska napisał(a):No i nie raz czytałam, że indeks glikemiczny też nie wszędzie się sprawdza i że nawet te węglowodany złożone też powodują uderzenia insuliny. :?


A gdzie ja napisałam, że indeks glikemiczny jest lekiem na całe sadło tego świata? Poza tym, co masz na myśli, pisząc "nie wszędzie się sprawdza"? Zresztą - do tego już chyba doszłyśmy, że nie istnieje jedna skuteczna dieta dla wszystkich. Skoro nie istnieje, to i dieta oparta na analizie IG nie może rozwiązywać wszystkich problemów.
Jeśli chodzi o złożoność węglowodanów, trzeba rozróżnić dwie sprawy. Po pierwsze, dla chemika węglowodanem złożonym jest już najzwyklejsza sacharoza (co najmniej dwie cząsteczki cukrów prostych połączone wiązaniem glikozydowym). I fakt, w tym punkcie nadmiernie uprościłam, bo tak "mało złożone" węglowodany do niskiego IG się nie przyczyniają. Mało tego. Nawet niektóre rodzaje skrobi przyczyniają się do wysokiego IG. Powinnam więc była napisać (co zresztą miałam na myśli, ale widać powinnam unikać skrótów myślowych), że chodzi mi o węglowodany złożone, które powoli są rozkładane do cukrów prostych. I to jest właśnie to moje "po drugie". Złożony w sensie trudniejszego (wolniejszego) rozkładania... W naszych warunkach chodzi o różne rodzaje skrobi - inaczej trawi się skrobia ryżowa czy z ziemniaków, inaczej z otrębów.

Rani, reszta potem... chciałabym pojeździć jeszcze za dnia ;)
Kłamstwo jest jedyną ucieczką słabych
Stendhal
Avatar użytkownika
E-Day

ADMINISTRATOR
 
Posty: 7819
Dołączył(a): czerwca 15th, 2011, 7:10 pm
Lokalizacja: Mikołów

Re: Insulinowa teoria wszystkiego

Postprzez pilateska » kwietnia 6th, 2016, 4:37 pm

E-Day napisał(a):A gdzie ja napisałam, że indeks glikemiczny jest lekiem na całe sadło tego świata?

wiem, że nie napisałaś, ale trochę tak zinterpretowałam to:
E-Day napisał(a):Z tego punktu widzenia pilnowanie niskiego IG posiłków ma duży sens: glukoza powstająca ze złożonych węglowodanów jest w wątrobie powoli i równomiernie wprowadzana do krwi - w miarę potrzeby. Nie ma "uderzeń insuliny",

tymczasem czytałam, że nawet te z wysokim IG potrafią zrobić wyrzut insuliny :?
E-Day napisał(a):chodzi mi o węglowodany złożone, które powoli są rozkładane do cukrów prostych.

jakie więc masz na myśli tutaj węglowodany?

też czekam na ciąg dalszy :)
6 lat po Diecie Dukana Obrazek
od września 2017 - 2xME
Avatar użytkownika
pilateska

BANITA SICZOWY
 
Posty: 30430
Dołączył(a): czerwca 16th, 2011, 11:54 am

Re: Insulinowa teoria wszystkiego

Postprzez Centrifan » grudnia 16th, 2016, 5:27 pm

joanndg5 napisał(a):To prawda z wysokim IG potrafią zrobić wyrzut insuliny. Tak może zdarzyć się.

Jakieś uzasadnienie swojej teorii?
:)
Centrifan
 
Posty: 3
Dołączył(a): września 2nd, 2016, 2:49 pm
Lokalizacja: Gliwice

Re: Insulinowa teoria wszystkiego

Postprzez E-Day » grudnia 17th, 2016, 8:50 am

Insulina wydziela się w odpowiedzi na wyższe stężenia glukozy we krwi (wbrew pozorom wysoki poziom glukozy jest niebezpieczny dla poszczególnych organów). IG mówi nam o szybkości uwalniania glukozy z wiązań polisacharydowych, a nie o wielkości osiąganych stężeń o osoczu.
Kłamstwo jest jedyną ucieczką słabych
Stendhal
Avatar użytkownika
E-Day

ADMINISTRATOR
 
Posty: 7819
Dołączył(a): czerwca 15th, 2011, 7:10 pm
Lokalizacja: Mikołów

Re: Insulinowa teoria wszystkiego

Postprzez Mahi01 » października 21st, 2020, 7:41 am

Hulu supports a wide variety of devices that you can use to stream with us. enter hulu activation code You can activate any of them at any time, as well as remove them from your account.Hulu Activation code will be on your TV when you open Hulu App. hulu.com/activate If your account required activation then it will display on your screen then use online. Hulu Plus is available for streaming on popular gaming consoles like PlayStation 3 (PS3), Xbox 360 and Roku, as well as on the computer. By downloading the Hulu Plus application and activating your account, you can stream television shows and movies from the Hulu site. hulu.com/activate visit hulu activate now.
Mahi01

DOMOWNIK
 
Posty: 529
Dołączył(a): sierpnia 1st, 2020, 10:24 am

Re: Insulinowa teoria wszystkiego

Postprzez Mahi01 » października 21st, 2020, 7:41 am

To activate Hulu Plus on your gadget, either utilize the on-screen console to enter your Hulu sign in data or go to hulu.com/activate and enter the gadget initiation code. Both of these strategies will enable you to utilize Hulu on any Hulu-upheld gadget. Hulu Plus channel Activation is available on Roku channel store. hulu.com/activate To access Hulu through Hulu.com or Hulu Plus app, you have to perform Hulu activate.Just Hulu gives you access to the biggest spilling library to watch a great many shows and motion pictures, elite Originals, past seasons, ebb and flow scenes, hulu.com/activate and more on your preferred gadgets. You can even include Live TV for sports, news, and can't-miss occasions.
Mahi01

DOMOWNIK
 
Posty: 529
Dołączył(a): sierpnia 1st, 2020, 10:24 am


Następna strona

Powrót do Szlachetne zdrowie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości