...No więc w czwartek wyjeżdżamy z psami. Udało się zarezerwować domek - idealna sprawa, skoro bierzemy ze sobą 72 kg bokserów
.
Zapisuję, co bierzemy ze sobą, może komuś się przyda taka lista:
- obroże z adresówkami, smycze. Może warto wziąć komplet zapasowy?
- być może potrzebny będzie kaganiec
- psi kocyk lub legowisko
- klatkę (psy śpią w klatce, zgadzają się spać w niej razem), poza tym dobrze mieć miejsce do chwilowej izolacji psa od otoczenia i zabezpieczenia go
- karma, miski, smaczki
- akcesoria do pielęgnacji (u mnie tylko gumowa szczotka)
- zabawka lub dwie
- dokumenty (książeczki zdrowia z wpiętym urzędowym świadectwem szczepienia psa)
- zabezpieczenie na podróż w samochodzie, jeśli pies pojedzie autem: klatka lub specjalne szelki z zapięciem do pasów bezpieczeństwa
- na podróż dłuższą niż dwie godziny - butelka z wodą dla psa z miską pod ręką (co prawda, niemal zawsze można gdzieś zaczerpnąć wody do miski, ale jakby co, to woda jest)
I o czym pamiętam:
- aktualność szczepień (to dla mnie oczywistość - piszę na wszelki wypadek), zarówno na wściekliznę, jak i na choroby wirusowe
- pamiętam o psach przy kompletowaniu apteczki
- aktualność zabezpieczenia przed ektopasożytami (kleszczami, pchłami itp.) - moje dostały kropelki, ale może też warto założyć obróżki przeciw insektom, jeśli wyjeżdżamy w ryzykowne miejsca
- w dniu wyjazdu rano nie dostaną śniadania. Psu ominięcie posiłku nie zaszkodzi, a warto taki środek ostrożności przedsięwziąć.
Coś umknęło? Uzupełniajcie!