• Reklama

Drożdżówka

Drożdżówka

Postprzez Ally » kwietnia 14th, 2012, 3:59 pm

Drozdzowka

Skladniki:

1/4 kostki swizych drozdzy (2,5 dkg)
0,5 kg maki
cukier wanilinowy
2-3 lyzki cukru
1/4 kostki masla
250 ml mleka (zamiennie moe byc szklanka wody i 2 lyzki mleka w proszku)
1/2 lyzeczki soli
3 jaja
rodzynki, ewentualnie skorka pomaranczowa

Na dno maszyny wlewamy mleko, wrzucamy jaja i maslo. Potem wsypujemy make, sol, oba cukry, pokruszone drozdze. W trakcie mieszania sprawdzamy czy ciasto nie jest zbyt rzadkie i jezeli zachodzi potrzeba dosypujemy maki. Dodac rodzynki lub skorke. Po wyrosnieciu ciasta, a przed faza pieczenia posypac kruszonka lub posmarowac jajkiem. Piec na 4 (sweet bread).
"Lepiej żeby mnie nienawidzili, takim, jakim jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę."

***start: 95 kg ***cel: 65 kg ***IV faza od 18.11.2011***
Avatar użytkownika
Ally

BANITA SICZOWY
 
Posty: 13998
Dołączył(a): czerwca 15th, 2011, 10:42 pm

Powrót do Wypiekacz do chleba

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość