Ciasto marchewkowo - migdalowe
110 ml mleka pelnego
2 srednie jajka rozbite widelcem
90 g oleju roslinnego o delikatnym smaku
190 g cukru
1 szczypta soli
200 g startej marchwi / najpierw startej, potem dokladnie odsaczonej, a na koncu zwazonej /
50 g bardzo drobno posiekanych migdalow
250 g pszennej maki
50 g maki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru waniliowego
1 proszek do pieczenia
Program Rapid / mieszanie, rosniecie i pieczenie, 1 godzina 50 minut /
Skorka Light
- wyjac ciasto z maszyny prawie natychmiast po upieczeniu, a nastepnie ulozyc na podstawce do studzenia ciast / przed wyjeciem sprawdzic, czy zostalo dopieczone w srodku; jesli nie dopiec w programie Bake /
- studzic co najmniej przez 30 minut i dopiero wtedy kroic
Bardzo wazne dla ostatecznego rezultatu jest dokladne odsaczenie startej marchwi / niektorzy do pieczenia uzyli nawet pozostalosci po marchwi uzytej do zrobienia soku w sokowirowce /.