Mam chęć wypróbować:
Chleb szpinakowy z parmezanem
1 łyżka oliwy
1 posiekana cebula,
115 g świeżego szpinaku
120 ml wody -lub mniej, trzeba obserwować
1 jajko
450 g mąki
1/2 łyżeczki zmielonej gałki
50 g tartego parmezanu
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 opakowanie drożdży instant
2 łyżki orzeszków piniowych.
Oliwę podgrzać, usmażyć na niej cebulę - do lekkiego zrumienienia. Dodać szpinak, dobrze wymieszać, przykryć, odstawić na 5 minut. Zamieszać dobrze, ostudzić. Paciaję szpinakową wrzucić do maszyny, dodać wodę, jajko, mąkę, gałkę, ser, sól, cukier i drożdże. Nastawić na program wyrabiania. 5 inut przed końcem wyrabiania dorzucić orzeszki. Po wyrośnięciu wyjąć ciasto z maszyny, przebić, ukształtować podłużny bochenek, posypać mąką, zostawić do wyrośnięcie na 30 minut, piekarnik nagrzać do 220 stopni. Piec 30-35 minut. Studzić na kratce.