Zapraszam wszystkich na kolejny SICZOWY QUIZ!
Jestem pewna, że u większości z Was przygotowania świąteczne idą pełną parą - w końcu Boże Narodzenie już za kilka dni! Nie mam śmiałości wyłamać się z choinkowych kanonów - tematem czternastego quizu będzie więc Boże Narodzenie.
Ale nie łudźcie się, że będzie super łatwo, a z każdym pytaniem poradzicie sobie w nanosekundę. Mogę zapytać o robaka Christmas Tree, o półpasożyta kojarzącego się ze świąteczną bezkarnością, o prezenty, jakie Dzieciątku złożyli Trzej Mędrcy, o Mitrę, o różnice między stołami wigilijnymi różnych regionów czy krajów, co to jest "wilijo", o przesądy, zwyczaje, ciekawostki. A jako że motywy bożonarodzeniowe są szeroko i starannie eksploatowane przez twórców różnorakich, doczepię się do piosenek, filmów, literatury. Do kulinariów świątecznych oczywiście też. Może zapytam, czym są cranberry noel, moczka, i czy taka kutia jest zgodna z regułami obowiązującymi dla II fazy? A jak rozpoznać, czy w charakterze choinki wystąpiła jodła czy sosna, a może świerk? Jakie pogańskie święto stało się "prekursorem" Bożego Narodzenia?
więcej nie podpowiem!
Mam nadzieję, że znów spędzimy razem kilka świetnych chwil !!!
ZAPRASZAM WSZYSTKICH BARDZO SERDECZNIE!