• Reklama

ZDROWE ODŻYWIANIE WG JACKA BILCZYŃSKIEGO

Nawet odchudzający się muszą dobrze zjeść! Prosimy o wpisywanie sprawdzonych przepisów... PAMIĘTAMY o wskazaniu źródła, jeśli publikujemy informacje o cudzej myśli technicznej

ZDROWE ODŻYWIANIE WG JACKA BILCZYŃSKIEGO

Postprzez Gosiasamosia » marca 25th, 2013, 6:50 pm

Tu od dzisiaj zamieszczać będę przepisy wraz ze zdjęciami z oficjalnego fanpage'a Jacka Bilczyńskiego.
Jeśli ktoś ma dosyć monotonii w kuchni, to z pewnością znajdzie tu coś dla siebie.
Przepisy są skomponowane tak aby zawierały wszystkie wartościowe składniki potrzebne do
utrzymania zgrabnej sylwetki. Większość ma rozpiskę dotyczącą kaloryczności.

I najważniejsze.
Tu będą tylko przepisy dlatego proszę nie wpisywać komentarzy.
Ostatnio edytowano marca 25th, 2013, 7:14 pm przez Gosiasamosia, łącznie edytowano 3 razy
ĆWICZENIA
Obrazek

IV faza od 24 stycznia 2011
Avatar użytkownika
Gosiasamosia

BANITA SICZOWY
 
Posty: 12112
Dołączył(a): czerwca 15th, 2011, 9:28 pm

Re: ZDROWE ODŻYWIANIE WG JACKA BILCZYŃSKIEGO

Postprzez Gosiasamosia » marca 25th, 2013, 6:53 pm

Pomysł na obiad:

Składniki (porcja dla 2 osób):
puszka tuńczyka w wodzie,
brokułowa mieszanka warzywna,
włoskie zioła,
oliwa z oliwek,
ocet balsamiczny,
1 ząbek czosnku,
mielone siemię lniane.

Przygotowanie: Na teflonową patelnię wrzucić rozmrożoną brokułową mieszankę warzywną, przyprawić odrobiną soli morskiej i pieprzem ziołowym (można podlać odrobiną przegotowanej wody). Po 2-3 minutach duszenia dodać posiekany ząbek czosnku i łyżkę octu balsamicznego. Pozostawić na małym ogniu na 1 minutę, dodać włoskie zioła i 2 łyżki mielonego siemienia lnianego. Wymieszać i odstawić pod przykryciem na 2 minuty. W tym czasie, odlać wodę z tuńczyka, dodać do niego 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i wymieszać z wcześniej przygotowanymi warzywami. Gotowe!
1 porcja zawiera około 180 kcal bogatych w zdrowe tłuszcze, błonnik i pełnowartościowe proteiny.

Obrazek

Przepis i zdjęcie pochodzą stąd: http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... =3&theater
ĆWICZENIA
Obrazek

IV faza od 24 stycznia 2011
Avatar użytkownika
Gosiasamosia

BANITA SICZOWY
 
Posty: 12112
Dołączył(a): czerwca 15th, 2011, 9:28 pm

Re: ZDROWE ODŻYWIANIE WG JACKA BILCZYŃSKIEGO

Postprzez Gosiasamosia » marca 25th, 2013, 7:05 pm

Coś na przyspieszenie metabolizmu - kurczak z dipem pomidorowo- szpinakowym:

Składniki (2 porcje):
2 filety z kurczaka
2 pomidory
2 ząbki czosnku
200g świeżego szpinaku
1 łyżka oliwy z oliwek
sok z 1/4 limonki
pieprz ziołowy, sól, tabasco

Przygotowanie:
Kurczaka ugotować na parze. Do blendera wrzucić czosnek, pomidora, oraz szpinak. Dodać oliwę z oliwek, sok z limonki,
tabasco oraz przyprawy. Zmiksować dokładnie.
Ułożyć kawałki kurczaka, polać zmiksowanym dipem.

Kaloryczność (1 porcja):
140kcal (20g białka, 7g węglowodanów, 4g tłuszczu)


Obrazek

Przepis pochodzi stąd:
http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... =3&theater
ĆWICZENIA
Obrazek

IV faza od 24 stycznia 2011
Avatar użytkownika
Gosiasamosia

BANITA SICZOWY
 
Posty: 12112
Dołączył(a): czerwca 15th, 2011, 9:28 pm

Re: ZDROWE ODŻYWIANIE WG JACKA BILCZYŃSKIEGO

Postprzez Gosiasamosia » marca 25th, 2013, 7:17 pm

BAKŁAŻAN ZAPIEKANY Z SEREM PLEŚNIOWYM

Składniki:

200g bakłażana
75g sera pleśniowego o obniżonej zawartości tłuszczu
2 łyżeczki sosu sojowo-grzybowego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
pieprz, sól morska, bazylia, oregano

Przygotowanie:
Bakłażana pokroić w plastry. Ułożyć na rozgrzanym teflonie i polać połową sosu sojowo-grzybowego. Po 2-3 minutach przewrócić na drugą stronę. Posypać plastry oregano, a resztę sosu wlać na patelnię do odparowania. Dusić pod przykryciem przez 1 minutę. Ser pokroić w paski i ułożyć na plastrach bakłażana, posypać bazylią, pieprzem i odrobiną soli. Przykryć i zostawić na ogniu około minuty. Ułożyć na talerzu i skropić oliwą z oliwek.

Kaloryczność:
240 kcal (białko: 16 g, węglowodany: 12 g, tłuszcz: 14 g)


Obrazek

Przepis pochodzi stąd: http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... =3&theater
ĆWICZENIA
Obrazek

IV faza od 24 stycznia 2011
Avatar użytkownika
Gosiasamosia

BANITA SICZOWY
 
Posty: 12112
Dołączył(a): czerwca 15th, 2011, 9:28 pm

Re: ZDROWE ODŻYWIANIE WG JACKA BILCZYŃSKIEGO

Postprzez Gosiasamosia » marca 25th, 2013, 7:48 pm

Pomysł na pyszne śniadanko.

NALEŚNIKI A'LA SZARLOTKA:

Składniki na 2 porcje

4 łyżki mąki żytniej razowej
1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 całe jajo
1 białko
1 łyżeczka otrębów owsianych
3/4 niewielkiego jabłka
1 łyżeczka miodu
100ml wody mineralnej gazowanej
1 łyżeczka syropu klonowego
stevia, przyprawa do szarlotki, gałka muszkatołowa, odrobina kakao.

Przygotowanie:
Dokładnie mieszamy mąkę, stevię, jajo, otręby, kakao i gałkę muszkatołową oraz gazowaną wodę mineralną, do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Ubijamy pianę z 1 białka i dodajemy do masy (opcjonalnie można dodać 2 kostki gorzkiej czekolady startej na tarce). Rozgrzewamy patelnię,
wylewamy masę, posypujemy przyprawą do szarlotki. Po kilku chwilach, przewracamy na drugą stronę, układamy plasterki pokrojonego jabłka i ponownie posypujemy przyprawą. Kiedy jabłka zrobią się miękkie, układamy na talerzu i polewamy miodem zmieszanym z syropem klonowym.

kaloryczność: 1 porcja 178kcal - 34g węglowodanów, 6g białka, 2g tłuszczy

Obrazek


przepis pochodzi stąd:
http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... =3&theater
ĆWICZENIA
Obrazek

IV faza od 24 stycznia 2011
Avatar użytkownika
Gosiasamosia

BANITA SICZOWY
 
Posty: 12112
Dołączył(a): czerwca 15th, 2011, 9:28 pm

Re: ZDROWE ODŻYWIANIE WG JACKA BILCZYŃSKIEGO

Postprzez Gosiasamosia » marca 25th, 2013, 8:01 pm

TUŃCZYK Z MOZZARELLĄ ZAPIEKANY W PAPRYCE

Obrazek

Przygotowanie:
Tuńczyka, posiekane kapary, oliwę z oliwek, zioła i przyprawy wymieszać razem. Dodać 1/2 część pokrojonego drobno sera mozzarella. Odciąć górną część papryki, środek dokładnie oczyścić.
Przygotowany farsz umieścić w papryce. Na wierzch położyć pozostałą część sera i posypać włoskimi ziołami. Piec w piekarniku przez 7 minut (150 stopni z termoobiegiem). Podawać z odrobiną musztardy lub chrzanu.

Kaloryczność: 180kcal (Białko: 18g, Węglowodany: 9g, Tłuszcz: 8g)
ĆWICZENIA
Obrazek

IV faza od 24 stycznia 2011
Avatar użytkownika
Gosiasamosia

BANITA SICZOWY
 
Posty: 12112
Dołączył(a): czerwca 15th, 2011, 9:28 pm

Re: ZDROWE ODŻYWIANIE WG JACKA BILCZYŃSKIEGO

Postprzez Gosiasamosia » marca 25th, 2013, 8:19 pm

TOSTY:

Wykorzystujemy pieczywo żytnie razowe. Każdą kromkę kroimy na połowę i układamy składniki i przyprawy, a następnie wykładamy do piekarnika na 5 minut (temperatura 160 stopni z termoobiegiem).

Proponuję następujące opcje:

1) kakao, przyprawa do szarlotki + 1 łyżeczka masła orzechowego (po wyciągnięciu z piekarnika)

2) 2 plasterki wędliny z piersi kurczaka, odrobina mozzarelli light, oregano i bazylia

3) plasterki banana, cynamon + 1 łyżeczka miodu (po wyciągnięciu z piekarnika)

4) kilka śliwek z zalewy octowej, kardamon

5) 2 plasterki chudej polędwicy, odrobina gorgonzoli

6) 2 plasterki wędliny z piersi kurczaka, szczypta parmezanu, mieszanka włoskich ziół

7) czosnek, ostra papryka, odrobina goudy light


Kaloryczność jednej kromki (2 połówek) waha się w granicach 85-120kcal, w zależności od wybranej opcji.

Użyte składniki:
- pieczywo żytnie pełnoziarniste
- wędlina z piersi kurczaka
- masło orzechowe
- chuda polędwica

Obrazek

Przepis pochodzi stąd: http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... =3&theater
ĆWICZENIA
Obrazek

IV faza od 24 stycznia 2011
Avatar użytkownika
Gosiasamosia

BANITA SICZOWY
 
Posty: 12112
Dołączył(a): czerwca 15th, 2011, 9:28 pm

Re: ZDROWE ODŻYWIANIE WG JACKA BILCZYŃSKIEGO

Postprzez Gosiasamosia » marca 25th, 2013, 11:26 pm

Coś na deser :mniam:
Z dedykacją dla łasuchów ;)

Przepis pochodzi stąd http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... =3&theater

MROŻONY JOGURT Z ODROBINĄ OWOCÓW I MIGDAŁÓW

Składniki:
- filiżanka lekkiego jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki suszonej żurawiny
- 2 łyżeczki płatków migdałowych
- aromat waniliowy
- 4 tabletki stewii

Przygotowanie:
Stewię rozgnieść, połączyć z jogurtem, kilkoma kroplami aromatu waniliowego oraz połową migdałów i żurawiny. Umieścić w zamrażarce Na 25-30 minut. Następnie dokładnie przemielić w blenderze (dzięki temu niewielkie grudki lodu nie będą wyczuwalne), odstawić na 10 minut do lodówki. Posypać pozostałą częścią żurawiny i płatków migdałowych.
Obrazek
ĆWICZENIA
Obrazek

IV faza od 24 stycznia 2011
Avatar użytkownika
Gosiasamosia

BANITA SICZOWY
 
Posty: 12112
Dołączył(a): czerwca 15th, 2011, 9:28 pm

Re: ZDROWE ODŻYWIANIE WG JACKA BILCZYŃSKIEGO

Postprzez Gosiasamosia » marca 25th, 2013, 11:34 pm

DIETETYCZNE SPAGETTI

Przepis pochodzi stąd: http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... =3&theater

Składniki:
- 120g makaronu żytniego spaghetti
- 2 świeże pomidory
- ząbek czosnku
- 150g filetu z indyka
- filiżanka groszku konserwowego
- włoskie zioła
- 1 łyżka sera typu cheddar
- warzywny bulion

Przygotowanie:

Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem kolendry i oregano. Indyka podzielić na mniejsze części, przyprawić, zawinąć w folię i umieścić w piekarniku na około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Warzywny bulion (około 100-150ml) doprowadzić do wrzenia, dodać posiekane pomidory, zioła i czosnek. Dusić przez około 10 minut do uzyskania gęstego sosu. Makaron wymieszać z mięsem, dodać sos, posypać groszkiem i serem.

Kaloryczność: 548kcal
Białko: 38g
Tłuszcz: 4g
Węglowodany: 90g

Obrazek
ĆWICZENIA
Obrazek

IV faza od 24 stycznia 2011
Avatar użytkownika
Gosiasamosia

BANITA SICZOWY
 
Posty: 12112
Dołączył(a): czerwca 15th, 2011, 9:28 pm

Re: ZDROWE ODŻYWIANIE WG JACKA BILCZYŃSKIEGO

Postprzez Gosiasamosia » marca 26th, 2013, 12:11 am

POMYSŁ NA KOLACJĘ

Przepis pochodzi stąd: http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... =3&theater

Składniki:

- 1/3 bakłażana
- 1 pomidor
- 3 białka
- 1 całe jajo
- 1/2 avocado
- 5 plasterków wedliny drobiowej
- bazylia, oregano, odrobina soli i ostrej papryki

Przygotowanie:

Patelnię smarujemy odrobiną tłuszczu, układamy plastry bakłażana i smażymy z obu stron przez 3-4 minuty. Bakłażana układamy na talerzu, następnie podsmażamy pokrojoną wędlinę, dodajemy ostrej papryki, wbijamy jaja i posypujemy solą. Pozostawiamy pod przykryciem na 3 minuty, dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i smażymy przez 1 minutę.
Układamy na talerzu, posypujemy bazylią i oregano. Na koniec dodajemy pokrojone w kostę avocado.


Kaloryczność: 302kcal

Białko: 29g
Węglowodany: 15g
Tłuszcz: 14g


Obrazek
ĆWICZENIA
Obrazek

IV faza od 24 stycznia 2011
Avatar użytkownika
Gosiasamosia

BANITA SICZOWY
 
Posty: 12112
Dołączył(a): czerwca 15th, 2011, 9:28 pm

Następna strona

Powrót do Wielkie Żarcie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości