• Reklama

ZDROWE ODŻYWIANIE WG JACKA BILCZYŃSKIEGO

Nawet odchudzający się muszą dobrze zjeść! Prosimy o wpisywanie sprawdzonych przepisów... PAMIĘTAMY o wskazaniu źródła, jeśli publikujemy informacje o cudzej myśli technicznej

Re: ZDROWE ODŻYWIANIE WG JACKA BILCZYŃSKIEGO

Postprzez Gosiasamosia » marca 26th, 2013, 12:26 am

ZUPA OGÓRKOWA

Przepis pochodzi stąd: http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... =3&theater

Składniki:
- mieszanka mrożona - zupa ogórkowa z koperkiem
- 1l bulionu warzywnego
- 30g ryżu dzikiego
- 1 niewielki filet z kurczaka
- pieprz, sól, gałka muszkatołowa


Przygotowanie:
Bulion doprowadzić do wrzenia, dodać mieszankę warzywną wcześniej usuwając z niej ziemniaki, oraz pokrojonego w kostkę kurczaka, doprawić do smaku i gotować na wolnym ogniu przez 15-20 minut. W oddzielnym naczyniu ugotować ryż. Połączyć wszystkie składniki i gotowe!

Kaloryczność:256kcal
Białko:25g
Węglowodany:30g
Tłuszcz:4g


Obrazek
ĆWICZENIA
Obrazek

IV faza od 24 stycznia 2011
Avatar użytkownika
Gosiasamosia

BANITA SICZOWY
 
Posty: 12112
Dołączył(a): czerwca 15th, 2011, 9:28 pm

Re: ZDROWE ODŻYWIANIE WG JACKA BILCZYŃSKIEGO

Postprzez Gosiasamosia » marca 26th, 2013, 10:22 pm

Coś dla Elki i Jima ;)
Ja też nie pogardzę...

Składniki:
- 100g krewetek
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 cebuli
- ząbek czosnku
- 1/2 puszki pomidorów
- 150ml białego, wytrawnego wina
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- pieprz, sól, ostra słodka, kolendra

Przygotowanie:
Na patelni szklimy cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy krewetki, przyprawiamy pieprzem, solą i ostrą papryką. Smażymy 3 minuty. Następnie umieszczamy wszystko w naczyniu żaroodpornym, dodajemy, pokrojoną paprykę oraz pomidory. Zalewamy białym winem, posypujemy kolendrą, przykrywamy i umieszczamy na 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Na koniec polewamy oliwą z oliwek.


Kaloryczność: 245kcal

Białko: 23g
Tłuszcz: 13g
Węglowodany: 9g

Obrazek
ĆWICZENIA
Obrazek

IV faza od 24 stycznia 2011
Avatar użytkownika
Gosiasamosia

BANITA SICZOWY
 
Posty: 12112
Dołączył(a): czerwca 15th, 2011, 9:28 pm

Re: ZDROWE ODŻYWIANIE WG JACKA BILCZYŃSKIEGO

Postprzez Gosiasamosia » kwietnia 8th, 2013, 10:48 pm

Kolejna porcja z krewetkami. Mnie aż ślina na to cudo cieknie :mniam:

Przepis pochodzi z profilu Jacka Bilczyńskiego na fb: https://www.facebook.com/JacekBilczynsk ... styleCoach

Składniki:
- 120g krewetek (dowolna odmiana)
- 200g mieszanki sałat
- 3 ząbki czosnku
- 100g jogurtu naturalnego
- 1 łyżkę oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki masła
- natkę pietruszki
- 1 łyżkę soku z cytryny
- zioła prowansalskie, pieprz, sól

Wykonanie:
Do krewetek dodać sok z cytryny, masło, zioła prowansalskie, sól i pieprz oraz posiekany ząbek czosnku. Krewetki odstawić na kilka chwil do lodówki.
W tym czasie wymieszać jogurt naturalny, oliwę, natką pietruszki, pozostałą część czosnku (posiekanego) oraz pieprz.
Na rozgrzaną patelnie wrzucić krewetki w marynacie, smażyć przez 4-5 minut nieustannie mieszając. Dodać sos, sałatę i wszystko wymieszać.

Kaloryczność: 261kcal
Białko: 26g
Tłuszcz: 13g
Węglowodany: 10g


Obrazek
ĆWICZENIA
Obrazek

IV faza od 24 stycznia 2011
Avatar użytkownika
Gosiasamosia

BANITA SICZOWY
 
Posty: 12112
Dołączył(a): czerwca 15th, 2011, 9:28 pm

Re: ZDROWE ODŻYWIANIE WG JACKA BILCZYŃSKIEGO

Postprzez Gosiasamosia » kwietnia 22nd, 2013, 7:00 pm

Krem z awokado z kokosem

Składniki:
- 1 całe awokado
- 1/3 brokuła
- 1/3 kalafiora
- 250ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki wiórek kokosa
- szczypta soli, pieprz, chili, suszona pietruszka

Przygotowanie:
Do bulionu dodać brokuła oraz kalafiora. Gotować przez 3-4 minuty a następnie zmielić blenderem. Odstawić na 10 minut. Awokado obrać i usunąć pestkę, umieścić w blenderze, dodać siemię lniane, przyprawy, wywar z warzywami i dokładnie zmiksować. Posypać wiórkami kokosa oraz suszoną pietruszką.

Kaloryczność: 319kcal

Białko: 3g
Tłuszcz: 31g
Węglowodany: 7g


Obrazek
ĆWICZENIA
Obrazek

IV faza od 24 stycznia 2011
Avatar użytkownika
Gosiasamosia

BANITA SICZOWY
 
Posty: 12112
Dołączył(a): czerwca 15th, 2011, 9:28 pm

Re: ZDROWE ODŻYWIANIE WG JACKA BILCZYŃSKIEGO

Postprzez mary74 » kwietnia 28th, 2013, 8:39 am

Pełnowartościowy chleb
Obrazek
Składniki:
- filiżanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1/2 filiżanki płatków żytnich
- 1/2 filiżanki otrębów owsianych
- 150g chudego twarogu
- 4 białka jaj
- 100ml przegotowanej wody
- szczypta soli, pieprz, suszony czosnek, włoskie zioła
- 2 łyżki sezamu

Przygotowanie:
Do mąki dodać przyprawy, sezam, zmielone w blenderze płatki żytnie oraz otręby. Następnie dodać twaróg i ubite białka jaj. Wymieszać ciasto w razie konieczności podlewając ciepłą wodą. Uformować kształt chleba i umieścić go na blasze lub foremce. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.

Kaloryczność (całego chleba): 489kcal

Białko: 44 g
Tłuszcz: 9 g
Węglowodany: 58 g
Ostatnio edytowano kwietnia 28th, 2013, 1:09 pm przez E-Day, łącznie edytowano 1 raz
Powód: na życzenie autorki posta, Mary
Avatar użytkownika
mary74

BANITA
 
Posty: 1895
Dołączył(a): czerwca 16th, 2011, 10:55 am

Re: ZDROWE ODŻYWIANIE WG JACKA BILCZYŃSKIEGO

Postprzez BeataR83 » maja 24th, 2013, 2:58 pm

Kurczak zawijany z mozzarellą i zielonymi szparagami
przepis pochodzi z profilu FB Jacka Bilczyńskiego

Składniki:
- 150g piersi kurczaka
- 30g sera mozzarella
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki masła
- 200g zielonych szparagów
- 2 łyżeczki oleju lnianego
- 2 łyżeczki pestek słonecznika lub dyni
- 100ml wody
- oregano, bazylia, czarny pieprz, szczypta soli
Przygotowanie:
Szparagi należy umyć i odciąć końcówki (około 2cm). Kurczaka pokroić na cienkie płaty. Natrzeć czosnkiem, odrobiną soli i umieścić kawałek sera mozzarella, a następnie zwinąć w rulon. Kurczaka oraz szparagi umieścić w brytfance. Podlać wodą, posypać przyprawami. Na szparagach ułożyć odrobiną masła. Piec w piekarniku przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Na koniec posypać pestkami słonecznika i polać olejem lnianym.


Kaloryczność: 370kcal

Białko: 37g
Tłuszcz: 22g
Węglowodany: 6g

Obrazek
Avatar użytkownika
BeataR83

BANITA SICZOWY
 
Posty: 16401
Dołączył(a): czerwca 28th, 2011, 8:08 pm

Re: ZDROWE ODŻYWIANIE WG JACKA BILCZYŃSKIEGO

Postprzez BeataR83 » maja 28th, 2013, 10:53 am

Pikantne naleśniki marchewkowe
przepis pochodzi z profilu Jacka Bilczyńskiego na FB

Składniki:

Ciasto
- 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
- filiżanka otrębów gryczanych
- 1 duża marchewka
- 1 całe jajo
- 3 białka
- 150ml gazowanej wody mineralnej
- 50ml naturalnego soku pomidorowego
- cebula dymka
- świeża pietruszka
- ząbek czosnku
- ostra papryka w proszku, oregano, bazylia, czarny pieprz, szczypta soli

Nadzienie
- 100g pieczonej piersi kurczaka
- 3-4 rzodkiewki
- świeże zioła
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- kilka kropli sosu tabasco

Przygotowanie:
Marchewkę zetrzeć na tarce, dodać posiekany czosnek, cebulę i pietruszkę. Umieścić w blenderze, dodać pozostałe składniki na ciasto i dokładnie zmiksować (w razie konieczności można dodać nieco otrębów lub wody mineralnej). Naleśniki usmażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu lub z dodatkiem odrobiny oleju kokosowego.
Przygotować sos, w tym celu wymieszać drobno posiekany ząbek czosnku, jogurt, koncentrat pomidorowy, sos tabasco i drobno posiekane zioła.
Kurczaka i rzodkiewkę drobno pokroić. Ułożyć na naleśnikach i polać odrobiną (bardzo ostry!) przygotowanego wcześniej sosu.

Kaloryczność: 360kcal

Białko: 37g
Tłuszcz: 8g
Węglowodany: 35g
Obrazek
Avatar użytkownika
BeataR83

BANITA SICZOWY
 
Posty: 16401
Dołączył(a): czerwca 28th, 2011, 8:08 pm


Re: ZDROWE ODŻYWIANIE WG JACKA BILCZYŃSKIEGO

Postprzez wiill » czerwca 28th, 2022, 4:35 pm

wiill

BANITA SICZOWY
 
Posty: 210426
Dołączył(a): marca 20th, 2022, 10:23 am

Re: ZDROWE ODŻYWIANIE WG JACKA BILCZYŃSKIEGO

Postprzez wiill » czerwca 28th, 2022, 4:36 pm

wiill

BANITA SICZOWY
 
Posty: 210426
Dołączył(a): marca 20th, 2022, 10:23 am

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wielkie Żarcie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości