Pikantne naleśniki marchewkowe przepis pochodzi z profilu Jacka Bilczyńskiego na FB Składniki:
Ciasto
- 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
- filiżanka otrębów gryczanych
- 1 duża marchewka
- 1 całe jajo
- 3 białka
- 150ml gazowanej wody mineralnej
- 50ml naturalnego soku pomidorowego
- cebula dymka
- świeża pietruszka
- ząbek czosnku
- ostra papryka w proszku, oregano, bazylia, czarny pieprz, szczypta soli
Nadzienie
- 100g pieczonej piersi kurczaka
- 3-4 rzodkiewki
- świeże zioła
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- kilka kropli sosu tabasco
Przygotowanie:
Marchewkę zetrzeć na tarce, dodać posiekany czosnek, cebulę i pietruszkę. Umieścić w blenderze, dodać pozostałe składniki na ciasto i dokładnie zmiksować (w razie konieczności można dodać nieco otrębów lub wody mineralnej). Naleśniki usmażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu lub z dodatkiem odrobiny oleju kokosowego.
Przygotować sos, w tym celu wymieszać drobno posiekany ząbek czosnku, jogurt, koncentrat pomidorowy, sos tabasco i drobno posiekane zioła.
Kurczaka i rzodkiewkę drobno pokroić. Ułożyć na naleśnikach i polać odrobiną (bardzo ostry!) przygotowanego wcześniej sosu.
Kaloryczność: 360kcal
Białko: 37g
Tłuszcz: 8g
Węglowodany: 35g