przez E-Day » sierpnia 2nd, 2011, 4:22 pm
Jeśli chodzi o roślinki, jest prościej. Oczywiście, nie zapanujesz nad tym, czy wyrosły w czystym miejscu, czy też nie bardzo, ale generalnie kumulują w sobie mniej szkodliwych substancji, a polski rolnik nie używa przesadnych ilości nawozów i pestycydów. Poza tym warto pamiętać o kilku zasadach:
- mniej szkodliwych substancji kumuluje się w roślinach jednorocznych niż w wieloletnich
- najwięcej szkodliwych substancji jest deponowanych w skórce i korzeniach, najmniej - w kwiatach, nasionach i owocach.
Mąka i otręby są więc stosunkowo bezpieczne.
Dużo gorzej jest z mięsem. O ile kury dorobiły się pieczątek na jajkach, o tyle w sklepach nie oznaczają mięsa jako pochodzącego "ze zwierzaka chowanego w przyzwoitych warunkach". Pozostaje chyba wysłać swojego faceta z misją. Misja polegałaby na spojeniu lokalnego chłopa wysokoprocentowym napojem i przekonania go do chowania w zdrowych warunkach dodatkowego świniaka...
Kłamstwo jest jedyną ucieczką słabych
Stendhal