misiurysiu napisał(a):Może być chleb wieloziarnisty ? nie było w sklepie pełnoziarnistego
Powiem przewrotnie, że już lepiej zjeść kromę normalnego białego chleba. Istotą chleba pełnoziarnistego jest to, że wraz z węglowodanami zawartymi w bielmie ziarna, czyli tym środeczku, z którego produkuje się mąkę, wciągamy również włókna pokarmowe, błonnik i niemal całą tablicę mendelejewa w postaci mikroelementów znajdujących się w otrębach.
W przypadku chleba WIELOZIARNISTEGO jemy tę samą mąkę co w normalnym białym chlebie plus jakieś ziarna i inne wynalazki i plus brązowy barwnik (najczęściej syntetyczny karmel). Taki chlebek jest o ile nie pochodzi z małej rodzinnej piekarenki jest kompletnie nic nie wart. A już te wszystkie wynalazki typu kołodziej, chleb 4,5,7,13 ziaren to są najzwyklejsze mixy funkcjonalne, które dosypuje się do ciasta
.
IMHO najlepszy jest chlebek pełnoziarnist żytni z żyta gniecionego. Jeśli ktoś jest z Olsztynka albo najbliższej okolicy to w zielonym piecu taki sprzedają. I ja w życiu nie jadlem lepszego chleba.
Smacznego