barber napisał(a):Stoisław deklaruje 42,4 grama błonnika pokarmowego w 100 gramach produktu
pomyliłaś z otrębami pszennymi :-)
Na otrębach owsianych w ogóle nie podają zawartości błonnika. A nie podają bo to bardzo porządna firma. I ponieważ nie robili dokładnych badań na zawartość błonnika to nie podają ile go jest. Tak w ogóle to takich badań się nie robi, a "producenci" podają wartości zaczerpnięte z opracowań naukowych. Dyrektorem młyna w Stoisławiu jest Pan Badower - osoba ciesząca się bardzo dobrą opinią i szacunkiem w branży. Człowiek, który z młynarstwem związany jest od lat 70-tych. Ja po prostu wiem, że tam się bardzo dba o jakość i tyle.
Ponownie zapewniam, że nie mam żadnych korzyści z zachwalania tego młyna :-). Po prostu handlowałem przez kilka lat ich mąką. Sprzedawaliśmy ją do 3 dużych sieci handlowych i była przez te sieci badana 2-3 razy w roku. I wyniki zawsze były idealne. Dość tego.
Pani Kasia podesłała mi dziś kilka artykułów nt błonnika, otrąb i owsa. Spieszę więc podzielić się z wami tym co dostałem. Mam nadzieję, że lektura okaże się choć trochę przydatna.
owies part1owies part2otręby part1otręby part2błonnik part1błonnik part2błonnik part3błonnik part4błonnik part5błonnik part1błonnik part2błonnik part3błonnik part4miłej lektury