Dr Dukan kategorycznie wyklucza picie napojów z zawartością alkoholu w fazie I i II diety. Zakazane są wszystkie: piwo, wino, wódeczki... Na kieliszek wina można sobie pozwolić w ramach uczty na III.
Poniżej wklejam moje tłumaczenie artykułu, który ukazał się na oficjalnej stronie dra Dukana (TUTAJ).
Dieta Dukana a napoje alkoholowe
Często mówi się, że Francuzi są narodem, który pije najwięcej wina na świecie i to jest prawda. I owszem, to jednak nie powstrzymało 10 milionów Francuzów od rozpoczęcia mojej diety i powstrzymywania się od alkoholu aż do chwili, kiedy wracają do picia "normalnych" ilości napojów alkoholowych podczas fazy utrwalania i nawet większych ilości w fazie stabilizacji.
Kiedy zdecydowałem się na przedstawienie mojej metody po drugiej stronie Kanału (La Manche), moi wydawcy, tłumacze, dziennikarze i w zasadzie wszyscy inni namawiali mnie do zmodyfikowania mojej diety, tak aby pasowała do anglosaskiego stylu życia, a zatem do dopuszczenia pewnej ilości alkoholu: piwa czy whisky. Wysłuchałem tych ludzi i po rozważeniu wszystkich za i przeciw postanowiłem tego nie robić. Nie dlatego, że trzymam się sztywnych standardów moralnych, tym bardziej nie dlatego, że chciałem po prostu postawić na swoim, a tylko dlatego, że utrata wagi nie jest łatwą sprawą; trzeba się rzeczywiście zaangażować i być naprawdę zmotywowanym.
Często ludzie podchodzą do diety z nastawieniem "wszystko albo nic", jednak potem ta zasadniczość ulega osłabieniu. Aby schudnąć, musisz przemodelować to podejście: albo działaj z największym zaangażowaniem, albo nic nie rób. Jeśli znajdziesz się pomiędzy tymi dwoma skrajnymi postawami, spowolnisz swój metabolizm, pogorszysz wyniki i osłabisz swoją motywację - i przegrasz bitwę. Nigdy nie zapominaj, że dobrze prowadzona dieta trwa zaledwie kilka miesięcy i to jest bardzo niewiele w porównaniu z korzyściami, które dieta ci przyniesie.
Każdy napój zawierający alkohol etylowy czy etanol jest określany jako napój alkoholowy. Alkohol jest uznawany zarówno za składnik pokarmowy, gdyż nasze organizmy potrafią go metabolizować, jak i za pokarm, gdyż dostarcza nam kalorii.
Alkohol otrzymuje się w drodze fermentacji węglowodanów zawartych w pewnej liczbie produktów: owoców, zbóż i nawet pewnych warzyw (produktów skrobiowych) oraz liści. Produkty te po zamoczeniu w wodzie ulegają fermentacji, podczas której powstaje alkohol.
Napoje alkoholowe dzieli się na dwie kategorie:
- niedestylowane (wino, piwo, cyder)
- destylowane napoje lub spirytusy: aperitify i whisky, likiery, rum, wódka itp.
Historia napojów alkoholowych
Winogrona były uprawiane na obszarze Bliskiego Wschodu już od starożytności. W okresie od 5 000 lub 6 000 roku p.n.e. ludzie po raz pierwszy zaczęli wyciskać winogrona, aby uzyskać sok i to były początki rozwoju winiarstwa.
Pierwsze próby destylacji miały miejsce przed 2 000 rokiem p.n.e.
Długi czas alkohol traktowano jako lekarstwo.
Na przykład aperitify (z łacińskiego "aperire: oznaczającego "otwierać") służyły do "otwierania" i poprawiania apetytu.
Alkohol i energia
Zawartość alkoholu na etykietach butelek zwykle określa się w procentach objętościowych (% vol). Aby uzyskać zawartość alkoholu w gramach, trzeba pomnożyć objętość alkoholu przez 0,8. Przykładowo, jeden litr wina o zawartości 10% (vol) alkoholu zawiera objętościowo dziesięć części alkoholu na sto części wina, stąd w jednym litrze wina znajduje się sto ml czystego alkoholu. To stanowi odpowiednik 80 g czystego alkoholu (100 ml x 0,8).
1 gram alkoholu pozwala na wytworzenie 7 kilokalorii (kcal). 1 kieliszek jest równoważny 10 g alkoholu, czyli 70 kcal lub 290 kJ.
A zatem 3 kieliszki wina mogą dostarczyć tyle energii, ile można uzyskać z jednego kompletnego posiłku, jednak niestety nie zapewniają niczego, co mogłoby zastąpić witaminy, sole mineralne i pierwiastki śladowe, które znajdują się w pożywieniu.
Skoro zatem alkohol dostarcza pustych kalorii, to jeśli dodamy je do kalorii przyjmowanych z pożywieniem, skutkuje to przybieraniem na wadze.
Przeliczniki pomiędzy różnymi rodzajami napojów alkoholowych:
Jeden kieliszek 100 ml czerwonego lub białego wina bordoskiego odpowiada:
- jednemu kieliszkowi szampana
- jednemu kieliszkowi 70 ml mocnego wina 18%
- jednej szklance 250 ml piwa
- jednemu kieliszkowi 25 ml 45% whisky, wódki, brandy
Jak wygląda metabolizowanie alkoholu
Alkohol bardzo szybko jest wchłaniany do krwi i natychmiast rozprzestrzenia się do poszczególnych organów i tkanek. Mała część wchłoniętego alkoholu (mniej niż 10%) jest wydalana wraz z moczem, potem oraz przez drogi oddechowe.
Alkohol dostarcza dużej ilości energii, ale nie może być od razu wykorzystany jako źródło energii dla mięśni. Energia ta stymuluje powstawanie tłuszczu w naszym organizmie (1/2 l 10% vol wina powoduje powstanie dodatkowych 20 g tłuszczu w twoich komórkach).
Alkohol od razu wpływa na system nerwowy: daje poczucie błogości, znosi zahamowania i powoduje pobudzenie. Co więcej, powoduje zmniejszenie wydzielania hormonu antydiuretycznego, co powoduje, że pijąc alkohol, jesteś odwodniony i czujesz się spragniony.
W jaki sposób napoje alkoholowe pozytywnie wpływają na zdrowie
Dwa kieliszki wina dziennie może odgrywać rolę w zapobieganiu ryzyku zgonów z powodu problemów naczyniowo-sercowych. Alkohol podnosi stężenie tzw. dobrego cholesterolu (HDL), a dzięki polifenolom zawartym w winie, pełni ono funkcję antyoksydantu.
Alkohol a twoje zdrowie
W pewnych okolicznościach zaleca się, aby całkowicie wyeliminować alkohol z diety, szczególnie jeśli chorujesz na dyslipidemię (np. masz nieprawidłowe ilości lipidów we krwi), jeśli bierzesz leki, jeśli jesteś w ciąży lub karmisz, jeśli jesteś dzieckiem lub nastolatkiem albo jeśli cierpisz na jakieś schorzenia wątroby.
Po kilku latach nadmiernej konsumpcji alkoholu mogą wystąpić choroby przewlekłe.
Jak policzyć poziom alkoholu we krwi
Poziom alkoholu we krwi = ilość alkoholu w gramach / (waga ciała w kg x współczynnik)
Współczynnik ten wynosi 0.70 dla mężczyzn i 0.60 dla kobiet.
Alkohol a metoda Dukana
Picie alkoholu podczas stosowania diety powoduje brak uzyskiwania motywujących wyników i dlatego jest niedozwolony. Mimo to może być wykorzystywany do przyrządzania potraw, ponieważ podczas ogrzewania odparowuje z przygotowywanego dania.
W przypadku sosów zawierających odrobinę tłuszczu dodatek alkoholu pozwala na uzyskanie wspaniałego aromatu.
Dodatek wina do potraw jest dozwolony podczas II fazy, w ilości do 3 łyżek stołowych dziennie, jeśli tylko gotujesz z podniesioną pokrywką.