• Reklama

JAPONSKI MAKARON SHIRATAKI - KONNYAKU

O produktach: co wybierać, co odrzucać, na co zwracać uwagę przy zakupach żywnościowych

JAPONSKI MAKARON SHIRATAKI - KONNYAKU

Postprzez Fruzia Skarpeta » października 5th, 2011, 10:26 am

na prosbe troche informacji - osobiscie polecam... na razie powklejam linki, moge potlumaczyc w wolnej chwili jesli bedzie taka potrzeba... dajcie znac, bo jesli nie trzeba to nie bede na marne czasu tracic :)

http://www.justhungry.com/2007/01/konnyaku_and_shirataki_ojftmhy.html
http://www.shakespeare-w.com/english/konnyaku/whatis.html
http://konnyaku.co.uk


u mnie w sklepach jest w postaci supelkow powiazanych z makaronowych nitej w opakowaniach ok 125g chyba... dodam, ze na pol kilo miesa mielonego plus ew warzywa i musowo pomidory z puszki daje jakies 3 opakowania takiego makaronu (oczywiscie nie jest to porcja na raz an i nawet na dwa razy ;) )
Fruzia Skarpeta
 

Re: JAPONSKI MAKARON SHIRATAKI - KONNYAKU

Postprzez Fruzia Skarpeta » października 5th, 2011, 10:31 am

to skopiowane ze sklepu internetowego - opis po polsku (bardzo skromny, bo makaron ten - jak mozna przeczytac po angielsku, ma mnostwo wlasciwosci)

Makaron SHIRATAKI to wyjatkowy japonski produkt spozywczy dla osob pragnacych ograniczyc ilosc spozywanych kalorii. Jest to cienki, galaretowaty, przezroczysty makaron uzyskiwany z japonskiej rosliny konjac (amorphophallus konjac), o praktycznie zerowej zawartosci kalorii (tak naprawde makaron zawiera ok 3% weglowodanow co daje ok. 12 kalorii na 100g ale w porownaniu do innych makaronow ilosc ta praktycznie mozemy zaniedbac). Skladajacy się glownie z wody i blonnika makaron, stosowany jest glownie w zupach i potrawkach jako bardzo niskokaloryczny zamiennik tradycyjnego makaronu. SHIRATAKI nie ma praktycznie wlasnego smaku, przyjmuje smak sosu (zupy), w ktorym jest podawany. SHIRATAKI oznacza po japonsku bialy wodospad, ale wystepuje takze w wersji czarnej, barwionej za pomoca sproszkowanych alg. Sklad: woda, suszony konjac (amorphophallus konjac), algi, srodek wiazacy: E526
Fruzia Skarpeta
 

Re: JAPONSKI MAKARON SHIRATAKI - KONNYAKU

Postprzez Fruzia Skarpeta » października 5th, 2011, 10:36 am

aha, makaron jest w wodzie i trzeba go przechowywac w lodowce, wiec raczej nie polecalabym kupowania na allegro...
no i chyba nie musze dodawac, ze nadaje sie tez na I faze...
Fruzia Skarpeta
 

Re: JAPONSKI MAKARON SHIRATAKI - KONNYAKU

Postprzez Fruzia Skarpeta » października 5th, 2011, 11:13 am

to jeszcze kilka zdjec makaronu w moim wydaniu:
z groszkiem - jako skrobia na IIIf Obrazek
z pieczarkami: Obrazek
Obrazek
z kurczakiem, curry i warzywami - po chinsku: Obrazek
Obrazek
Obrazek
zapakowany: Obrazek
i przeplukany:Obrazek
Fruzia Skarpeta
 

Re: JAPONSKI MAKARON SHIRATAKI - KONNYAKU

Postprzez lenka779 » października 5th, 2011, 12:29 pm

Jak dla mnie bardzo przydatne info.
Makaronik ten można kupić na allegro w
delikatesy - zdrowa żywność - pozostałe :)

http://allegro.pl/ko-makaron-shirataki- ... ?source=oo
Obrazek

Faza I 17/01
Faza II 24/01
Upragnione 90 Obrazek za mną!
lenka779

BANITA SICZOWY
 
Posty: 4595
Dołączył(a): czerwca 17th, 2011, 8:03 pm

Re: JAPONSKI MAKARON SHIRATAKI - KONNYAKU

Postprzez Becia » października 5th, 2011, 12:50 pm

Tylko Fruzia napisała, że lepiej nie zamawiać na allegro
Avatar użytkownika
Becia

BANITA SICZOWY
 
Posty: 25079
Dołączył(a): czerwca 16th, 2011, 10:20 am

Re: JAPONSKI MAKARON SHIRATAKI - KONNYAKU

Postprzez Fruzia Skarpeta » października 5th, 2011, 12:54 pm

to juz na wlasne ryzyko - tak, jak napisalam makaron nalezy przechowywac w lodowce (nie wiem czmu, ale u nas w orietnalych sklepach jest w lodowkach) - zreszta gdzies to bylo napisane...
Fruzia Skarpeta
 

Re: JAPONSKI MAKARON SHIRATAKI - KONNYAKU

Postprzez lenka779 » października 5th, 2011, 12:57 pm

Wiem Laski
To jest info dla ryzykantów tak jak ja, którzy mają nadzieję, że dojedzie cały i zdrowy przy obecnych temperaturach.
W lato bym go nie zamówiła, jednak u siebie nigdzie go nie dostanę.
A w Kołobrzegu to zapomnij. Tam nawet serka piórko nie ma :wall: :wall: :wall: :wall:
Koleżanka przysłała mi go ze śląska i nic mu nie było
Mam zatem nadzieję, że z makaronem będzie tak samo.
Wybrałam kuriera więc będzie tylko max 2 dni w drodze :lol: :lol: :lol: :lol:
Obrazek

Faza I 17/01
Faza II 24/01
Upragnione 90 Obrazek za mną!
lenka779

BANITA SICZOWY
 
Posty: 4595
Dołączył(a): czerwca 17th, 2011, 8:03 pm

Re: JAPONSKI MAKARON SHIRATAKI - KONNYAKU

Postprzez Fruzia Skarpeta » października 5th, 2011, 1:16 pm

ja nie wiem w sumie czemu on musi byc w lodowce, bo nie wyglada na jakis latwopsujacy sie produkt... ale skoro tam go japonce trzymaja...;) ja kupuje zawsze po 10 i mam cala szuflade zajeta :D (tylko moje sa mniejsze - 125g) i jak pisalam - na jeden wok z pol kilo miesa ida 3 makarony u mnie
Fruzia Skarpeta
 

Re: JAPONSKI MAKARON SHIRATAKI - KONNYAKU

Postprzez lenka779 » października 12th, 2011, 4:31 pm

Mam pytanko, czy ten makaron jest taki twardawy czy go za krótko gotowałam????
Obrazek

Faza I 17/01
Faza II 24/01
Upragnione 90 Obrazek za mną!
lenka779

BANITA SICZOWY
 
Posty: 4595
Dołączył(a): czerwca 17th, 2011, 8:03 pm

Następna strona

Powrót do Buszujący w... sklepie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość