Strona 1 z 3
Pieczarki
Napisane:
czerwca 28th, 2011, 9:46 pm
przez fasolkowa
dręczy mnie ten problem od początku ducana
czy pieczarki można zaliczyć do białek?
wg tabel wartości odżywczych składają się głównie z wody ( ponad 96 %)
reszta to w 100g
białko 2,7g
weglowodany 0,45g ( głównie błonnik )
czy nie jest z nimi jak z rabarbarem - niby warzywo a używamy jak owoc
Re: Pieczarki
Napisane:
czerwca 29th, 2011, 10:22 pm
przez Ruda2108
może fachowcy sie wypowiedzą,ja laik ....
ale podciągam dla widocznosci ....
Re: Pieczarki
Napisane:
lipca 3rd, 2011, 9:08 am
przez bakteryja
jak gdzieś czytałam, albo w TV usłyszałam, że pieczarki ze względu na swoją dość nietypową zawartość, nie można ich przypisać, czy to do białek, czy w/w, tłuszczy, warzyw... to są po prostu grzyby (jak drożdże) ja pieczarki stoswałam tylko podczas PW. No ale kiedyś właśnie usłyszałam, żeby pieczarkę traktować jako przyprawę, gdyż oprócz walorów smakowych nie daje nam nic więcej... ale ja się nie znam... wydaje mi się jednak, że to nie zaszkodzi, ale też kto to wie...
Re: Pieczarki
Napisane:
lipca 7th, 2011, 5:48 pm
przez latosia
bakteryja napisał(a):jak gdzieś czytałam, albo w TV usłyszałam, że pieczarki ze względu na swoją dość nietypową zawartość, nie można ich przypisać, czy to do białek, czy w/w, tłuszczy, warzyw... to są po prostu grzyby (jak drożdże) ja pieczarki stoswałam tylko podczas PW. No ale kiedyś właśnie usłyszałam, żeby pieczarkę traktować jako przyprawę, gdyż oprócz walorów smakowych nie daje nam nic więcej... ale ja się nie znam... wydaje mi się jednak, że to nie zaszkodzi, ale też kto to wie...
czy JA dobrze zrozumialam ze w małych ilosciach pieczarki mozna też na dniach P stosowac?
Re: Pieczarki
Napisane:
lipca 7th, 2011, 7:02 pm
przez fasolkowa
latosia napisał(a):
czy JA dobrze zrozumialam ze w małych ilosciach pieczarki mozna też na dniach P stosowac?
Właśnie o to pytam
skoro pieczarki to : woda, białko, błonnik - to czy można je traktować jak bialko
Re: Pieczarki
Napisane:
lipca 7th, 2011, 7:04 pm
przez latosia
to są po prostu grzyby (jak drożdże) ja pieczarki stoswałam tylko podczas PW. No ale kiedyś właśnie usłyszałam, żeby pieczarkę traktować jako przyprawę, gdyż oprócz walorów smakowych nie daje nam nic więcej...
Po tym wnioskuje ze chyba tak
Re: Pieczarki
Napisane:
lipca 7th, 2011, 8:08 pm
przez E-Day
Dziewczyny, w MAŁYCH ilościach na P proszę bardzo - na zasadzie dwóch-trzech marynowanych pieczarek, łyżki uduszonych beztłuszczowo pieczarek do mięska itp. - jako dodatek. Tak jak łyżka soku z cytryny do rybci. Ale grzyby w dużych ilościach - to już rezerwujemy na PW.
Grzyby raczej nie dostarczają składników odżywczych - ściany komórkowe grzybów są zbudowane z substancji zwanej chityną - całkowicie dla nas niestrawnej, pełni rolę balastu, podobnie jak błonnik. Owszem, jest niewielka ilość białka i węglowodanów, ale to na pewno nie pozwala na nazwanie grzybów białkowym jedzeniem.
Re: Pieczarki
Napisane:
lipca 9th, 2011, 11:08 am
przez Appleblossom
Eh, jeśli ktoś wcześniej jadł pieczarki i nie miał problemów to proszę bardzo, ale ja, jak zaczęłam robić potrawy na diecie z dodatkiem pieczarek to jedna wielka batalia żołądkowa przez całą noc...Nie polecam.
Re: Pieczarki
Napisane:
lipca 10th, 2011, 11:17 pm
przez E-Day
Grzyby - wszystkie, pieczarki też - na pewno do lekkostrawnych nie należą. Ale jeśli komuś żołądek pozwala, to w dniach warzywnych - warto!
Re: Pieczarki
Napisane:
września 16th, 2011, 10:56 am
przez Ruda2108
Appleblossom napisał(a):Eh, jeśli ktoś wcześniej jadł pieczarki i nie miał problemów to proszę bardzo, ale ja, jak zaczęłam robić potrawy na diecie z dodatkiem pieczarek to jedna wielka batalia żołądkowa przez całą noc...Nie polecam.
zamiast środków farmakologicznych....polecam zwłaszcza na urlopie ...