Kruchego ciasta nie sposób udukanować, ale chodziła za mną tarta taka nie-ucztowa i się wymyśliła
Składniki:
Ciasto:
dwa jajka
budyń śmietankowy
łyżeczka kakao
mały kubek jogurtu
słodzik (ja dałam 10 tabletek)
łyżeczka proszku do pieczenia
średniej wielkości jabłko
jedna duża albo dwie małe nektarynki
"Kruszonka"
3 łyżki otrębów
5 tabletek słodzika
cynamon
Przygotowanie:
Na początku robimy ciasto. Całe jajka ucieramy mikserem ze słodzikiem (3-4 minutki). Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy ponownie. Ciasto wylewamy na okrągłą formę do pieczenia tarty (albo w tortownicę) wyłożoną papierem. Podpiekamy 15 minut w piekarniku (temperatura 180 stopni).
W czasie podpiekania ciasta kroimy owoce na półplasterki. Przygotowujemy kruszonkę - otręby mieszamy z cynamonem i rozkruszonymi tabletkami słodzika.
Wybiągamy ciasto z piekarnika, układamy na nim owoce, pospujemy kruszonka i z powrotem wkładamy do piekarnika na około 30 minut. Na 10 minut przed wyciągnięciem ciasta lekko skropujemy ciasto wodą (chodzi o to, żeby otręby się "skleiły" ze sobą) - można użyć zraszacza do kwiatów
Ciasto można pałaszować po wystudzeniu - najlepiej schłodzić je dodatkowo w lodówce
Smacznego!!!