Strona 1 z 7

Budyniowiec

PostNapisane: czerwca 17th, 2011, 8:54 pm
przez śliwka
Smaczne, "mokre" ciacho, szybkie w przygotowaniu, smakiem przypomina prawdziwy budyń, dlatego też tak go nazwałam.
Potrzebujemy:
- 3 jaja
- 350 g kefiru chudego (do 4% tł.)
- słodzik do smaku
- budyń śmietankowy lub waniliowy
- 1 łyżeczka mazeiny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat śmietankowy

Całe jajka i słodzik ubijamy dość długo mikserem, tak aby jajka ubiły nam się na pianę, następnie dodajemy resztę składników, aromat na końcu, mieszamy, wylewamy masę na keksówkę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 40 min na 180 st. Oczywiście kontrolujemy wykałaczką czy ciasto nie rozlewa się, jeśli będzie potrzeba, można "przetrzymać" je 10 min dłużej.

I oto gotowy budyniowiec:

Obrazek

Re: Budyniowiec

PostNapisane: czerwca 17th, 2011, 8:58 pm
przez Jim
Przepis brzmi banalnie. Jest więc szansa,że mi sie uda ;)

Re: Budyniowiec

PostNapisane: czerwca 20th, 2011, 9:15 am
przez fasolkowa
wygląda mniamuśnie :D
ten budyń to 1 opakowanie na 0,5l mleka ?

Re: Budyniowiec

PostNapisane: czerwca 20th, 2011, 12:58 pm
przez śliwka
fasolkowa napisał(a):wygląda mniamuśnie :D
ten budyń to 1 opakowanie na 0,5l mleka ?

nie gotujemy budyniu, dodajemy proszek budyniowy do reszty składników ;)

Re: Budyniowiec

PostNapisane: czerwca 20th, 2011, 1:03 pm
przez fasolkowa
śliwka napisał(a):
fasolkowa napisał(a):wygląda mniamuśnie :D
ten budyń to 1 opakowanie na 0,5l mleka ?

nie gotujemy budyniu, dodajemy proszek budyniowy do reszty składników ;)

wiem, że proszek , ale ile go dać - czy 1 opakowanie małe czy duże ?

Re: Budyniowiec

PostNapisane: czerwca 20th, 2011, 1:08 pm
przez śliwka
budyń na 0,5 l mleka

Re: Budyniowiec

PostNapisane: czerwca 20th, 2011, 6:33 pm
przez fasolkowa
zrobiłam -
:D z jogurtem , bo kefirku brak-
taki mokry i mięciutki serniczek
smaczny :D
zrobię w foremkach babeczkowych -
lubię takie porcjowane

Re: Budyniowiec

PostNapisane: czerwca 20th, 2011, 6:42 pm
przez śliwka
super, że smakuje ;)

Re: Budyniowiec

PostNapisane: czerwca 22nd, 2011, 5:06 pm
przez Jim
Zrobiłam, jest pyszny, ale... muszę dopracować wykonanie. Góra sie trochę spiekła, a środek przypominała w konsystencji jajecznicę. Może to wina tego,że nie dodałam łyżeczki skrobi, tylko sam budyń, a może wuna zbyt chudego kefiru 0% - nie wiem. W każdym razie było pyszne, czego największym dowodem jest, że już go nie ma ;)

Re: Budyniowiec

PostNapisane: czerwca 29th, 2011, 2:58 am
przez mosia30
Chce sie przybrac do tego budyniowca, ale z racji braku jakiegos dukanowego budyniu jak moge go sama zrobic?
Jesli chodzi np. O kopiec kreta gdzie wymagany jest budyn ale z mlekiem rozcienczony wtedy biore i mieszam mleko, aromat smietankowy, slodzik i skrobie kukurydziana i budyn ladny , gesty i smaczny wychodzi.
Wiec jako ekspert ciastowy poradz jak moge zastapic i wykombinowac budyn w proszku.
Moze czysta skrobia zmieszana ze slodzikiem i kilka kropli aromatu bez rozcienczania w mleku? bedzie dobrze?