Budyniowiec
Napisane: czerwca 17th, 2011, 8:54 pm
Smaczne, "mokre" ciacho, szybkie w przygotowaniu, smakiem przypomina prawdziwy budyń, dlatego też tak go nazwałam.
Potrzebujemy:
- 3 jaja
- 350 g kefiru chudego (do 4% tł.)
- słodzik do smaku
- budyń śmietankowy lub waniliowy
- 1 łyżeczka mazeiny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat śmietankowy
Całe jajka i słodzik ubijamy dość długo mikserem, tak aby jajka ubiły nam się na pianę, następnie dodajemy resztę składników, aromat na końcu, mieszamy, wylewamy masę na keksówkę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 40 min na 180 st. Oczywiście kontrolujemy wykałaczką czy ciasto nie rozlewa się, jeśli będzie potrzeba, można "przetrzymać" je 10 min dłużej.
I oto gotowy budyniowiec:
Potrzebujemy:
- 3 jaja
- 350 g kefiru chudego (do 4% tł.)
- słodzik do smaku
- budyń śmietankowy lub waniliowy
- 1 łyżeczka mazeiny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat śmietankowy
Całe jajka i słodzik ubijamy dość długo mikserem, tak aby jajka ubiły nam się na pianę, następnie dodajemy resztę składników, aromat na końcu, mieszamy, wylewamy masę na keksówkę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 40 min na 180 st. Oczywiście kontrolujemy wykałaczką czy ciasto nie rozlewa się, jeśli będzie potrzeba, można "przetrzymać" je 10 min dłużej.
I oto gotowy budyniowiec: