• Reklama

Budyniowiec

Budyniowiec

Postprzez śliwka » czerwca 17th, 2011, 8:54 pm

Smaczne, "mokre" ciacho, szybkie w przygotowaniu, smakiem przypomina prawdziwy budyń, dlatego też tak go nazwałam.
Potrzebujemy:
- 3 jaja
- 350 g kefiru chudego (do 4% tł.)
- słodzik do smaku
- budyń śmietankowy lub waniliowy
- 1 łyżeczka mazeiny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat śmietankowy

Całe jajka i słodzik ubijamy dość długo mikserem, tak aby jajka ubiły nam się na pianę, następnie dodajemy resztę składników, aromat na końcu, mieszamy, wylewamy masę na keksówkę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 40 min na 180 st. Oczywiście kontrolujemy wykałaczką czy ciasto nie rozlewa się, jeśli będzie potrzeba, można "przetrzymać" je 10 min dłużej.

I oto gotowy budyniowiec:

Obrazek
Obrazek Obrazek
I FAZA 6.01.2011 - 12.01.2011 2,8 kg
II FAZA 13.01.2011 - 23.12.2011 1/1
III FAZA 24.12.2011 -
marzy mi się 75 kg, pomarzyć dobra rzecz ;)
Avatar użytkownika
śliwka

DUMA SICZY
 
Posty: 1836
Dołączył(a): czerwca 16th, 2011, 11:29 am
Lokalizacja: Piernikowo :P

Re: Budyniowiec

Postprzez Jim » czerwca 17th, 2011, 8:58 pm

Przepis brzmi banalnie. Jest więc szansa,że mi sie uda ;)
STAN: stabilny
od 1.07.2011 na czwartej fazie


kto ogląda niebo w wodzie, widzi ryby na drzewach
przysłowie chińskie
Jim

BANITA SICZOWY
 
Posty: 6790
Dołączył(a): czerwca 15th, 2011, 11:27 pm

Re: Budyniowiec

Postprzez fasolkowa » czerwca 20th, 2011, 9:15 am

wygląda mniamuśnie :D
ten budyń to 1 opakowanie na 0,5l mleka ?
:rekin:
Avatar użytkownika
fasolkowa

BANITA SICZOWY
 
Posty: 31305
Dołączył(a): czerwca 16th, 2011, 9:45 pm
Lokalizacja: z widokiem na Krk

Re: Budyniowiec

Postprzez śliwka » czerwca 20th, 2011, 12:58 pm

fasolkowa napisał(a):wygląda mniamuśnie :D
ten budyń to 1 opakowanie na 0,5l mleka ?

nie gotujemy budyniu, dodajemy proszek budyniowy do reszty składników ;)
Obrazek Obrazek
I FAZA 6.01.2011 - 12.01.2011 2,8 kg
II FAZA 13.01.2011 - 23.12.2011 1/1
III FAZA 24.12.2011 -
marzy mi się 75 kg, pomarzyć dobra rzecz ;)
Avatar użytkownika
śliwka

DUMA SICZY
 
Posty: 1836
Dołączył(a): czerwca 16th, 2011, 11:29 am
Lokalizacja: Piernikowo :P

Re: Budyniowiec

Postprzez fasolkowa » czerwca 20th, 2011, 1:03 pm

śliwka napisał(a):
fasolkowa napisał(a):wygląda mniamuśnie :D
ten budyń to 1 opakowanie na 0,5l mleka ?

nie gotujemy budyniu, dodajemy proszek budyniowy do reszty składników ;)

wiem, że proszek , ale ile go dać - czy 1 opakowanie małe czy duże ?
:rekin:
Avatar użytkownika
fasolkowa

BANITA SICZOWY
 
Posty: 31305
Dołączył(a): czerwca 16th, 2011, 9:45 pm
Lokalizacja: z widokiem na Krk

Re: Budyniowiec

Postprzez śliwka » czerwca 20th, 2011, 1:08 pm

budyń na 0,5 l mleka
Obrazek Obrazek
I FAZA 6.01.2011 - 12.01.2011 2,8 kg
II FAZA 13.01.2011 - 23.12.2011 1/1
III FAZA 24.12.2011 -
marzy mi się 75 kg, pomarzyć dobra rzecz ;)
Avatar użytkownika
śliwka

DUMA SICZY
 
Posty: 1836
Dołączył(a): czerwca 16th, 2011, 11:29 am
Lokalizacja: Piernikowo :P

Re: Budyniowiec

Postprzez fasolkowa » czerwca 20th, 2011, 6:33 pm

zrobiłam -
:D z jogurtem , bo kefirku brak-
taki mokry i mięciutki serniczek
smaczny :D
zrobię w foremkach babeczkowych -
lubię takie porcjowane
:rekin:
Avatar użytkownika
fasolkowa

BANITA SICZOWY
 
Posty: 31305
Dołączył(a): czerwca 16th, 2011, 9:45 pm
Lokalizacja: z widokiem na Krk

Re: Budyniowiec

Postprzez śliwka » czerwca 20th, 2011, 6:42 pm

super, że smakuje ;)
Obrazek Obrazek
I FAZA 6.01.2011 - 12.01.2011 2,8 kg
II FAZA 13.01.2011 - 23.12.2011 1/1
III FAZA 24.12.2011 -
marzy mi się 75 kg, pomarzyć dobra rzecz ;)
Avatar użytkownika
śliwka

DUMA SICZY
 
Posty: 1836
Dołączył(a): czerwca 16th, 2011, 11:29 am
Lokalizacja: Piernikowo :P

Re: Budyniowiec

Postprzez Jim » czerwca 22nd, 2011, 5:06 pm

Zrobiłam, jest pyszny, ale... muszę dopracować wykonanie. Góra sie trochę spiekła, a środek przypominała w konsystencji jajecznicę. Może to wina tego,że nie dodałam łyżeczki skrobi, tylko sam budyń, a może wuna zbyt chudego kefiru 0% - nie wiem. W każdym razie było pyszne, czego największym dowodem jest, że już go nie ma ;)
STAN: stabilny
od 1.07.2011 na czwartej fazie


kto ogląda niebo w wodzie, widzi ryby na drzewach
przysłowie chińskie
Jim

BANITA SICZOWY
 
Posty: 6790
Dołączył(a): czerwca 15th, 2011, 11:27 pm

Re: Budyniowiec

Postprzez mosia30 » czerwca 29th, 2011, 2:58 am

Chce sie przybrac do tego budyniowca, ale z racji braku jakiegos dukanowego budyniu jak moge go sama zrobic?
Jesli chodzi np. O kopiec kreta gdzie wymagany jest budyn ale z mlekiem rozcienczony wtedy biore i mieszam mleko, aromat smietankowy, slodzik i skrobie kukurydziana i budyn ladny , gesty i smaczny wychodzi.
Wiec jako ekspert ciastowy poradz jak moge zastapic i wykombinowac budyn w proszku.
Moze czysta skrobia zmieszana ze slodzikiem i kilka kropli aromatu bez rozcienczania w mleku? bedzie dobrze?
Obrazek
F1 : 19.03.11 -24.03.11 - 3.2 kg
F2: 25.03.11 -31.12 Obrazek
mosia30

BANITA SICZOWY
 
Posty: 5599
Dołączył(a): czerwca 16th, 2011, 1:05 am

Następna strona

Powrót do Desery II fazy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron