...żadna rewelacja, ale mnie ułatwia życie w czwartki. Ma być prosto i nieabsorbująco.
Tackę filetów z udek kurczaka bez skóry (kupuję w Makro, ok. 1 kg) myję, odkrawam ewentualne kawałki tłuszczu (Mat i Czesio pomagają mi przy tej czynności) i wkładam do naczynia żaroodpornego. Przyprawiam sporą ilością czosnku granulowanego, pieprzem, odrobiną suszonych pomidorów w płatkach i czubricą zieloną (może być też wegeta - ja używam takiej bez glutaminianu sodu). Dodaję kilka łyżek balsamico i jedną-dwie ciemnego sosu sojowego. Mieszam łyżką. Przykrywam. Odstawiam do lodówki na noc. Następnego dnia piekę w temp. 180 - 200 stopni nieco ponad godzinkę.
Część kuraka zjadam w czwartek, a pozostała część, wraz z wytworzonym sosem, następnego dnia, stanowi podstawę potrawki z jarzynką Ale to już nie na czwartek...