• Reklama

Chleb razowy

Faza utrwalenia

Chleb razowy

Postprzez Becia » lutego 24th, 2012, 4:36 pm

Chleb razowy - przepis mojej mamy ;)

Składniki:
    - 1 kg mąki pełnoziarnistej
    - 10 dag drożdży
    - 2 szklanki otrąb
    - 1 łyżka soli
    - 1 łyżeczka cukru
    - 4,5 szklanki letniej wody
    - paczka słonecznika lub inne ulubione ziarna

Drożdże rozdrobnić, zasypać cukrem. Odczekać 15 minut. Następnie pozostałe składniki włożyć do miski i wymieszać łyżką drewnianą. Wyrobione ciasto pozostawić na 25 minut w ciepłym miejscu pod ściereczką. Jak wyrośnie przemieszać ciasto dwa razy.
Ciasto nakładać do foremek - keksówek.
Ta ilość ciasta jest na 3 keksówki, napełnione do połowy (chleb bardzo wyrasta).
Piec 45 min w 180 stopniach.

Ja akurat uwielbiam ten chleb. :tak:
Avatar użytkownika
Becia

BANITA SICZOWY
 
Posty: 25079
Dołączył(a): czerwca 16th, 2011, 10:20 am

Powrót do Przepisy dla III fazy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości