Strona 1 z 6

Bułeczki pełnoziarniste - krok po kroku

PostNapisane: czerwca 20th, 2011, 3:11 am
przez pilateska
Pieczenie chlebów i bułek to moje ulubione zajęcie w kuchni odkąd przeszłam na 3 fazę ;)
Dzisiaj specjalnie dla Was przygotowałam instruktarz przygotowania bułeczek pełnoziarnistych. Inspirowałam się TYM przepisem, jednak trochę zmodyfikowałam.
Piekłam już dwa razy, wychodzą i smakują pysznie, są puszyste i mięciutkie... Z przepisu wychodzi 8 dużych bułek (ok. 100 gram). Pozwalam sobie na codziennie spożywanie jednej. Najlepsze świeżo upieczone, a i drugiego dnia są pyszne. Trzeciego dnia nie doczekały... Mój niedukanek mi zjadł...

Bułeczki pełnoziarniste

Składniki na 8 dużych bułek:

* 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej Lubella (lub innej drobno mielonej)
* 150 ml ciepłego mleka
* 150 ml ciepłej wody
* 1 całe jajko
* 30 g świeżych drożdży
* 2 płaskie łyżeczki soli
* 1 łyżeczka płaska cukru
* 1 jajko do posmarowania
* ziarenka siemienia lnianego do posypania

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka, dodać cukier i trochę mąki. Odstawić na 10 minut, zaczyn podwoi objętość. Z cukru można zrezygnować, jednak ciasto będzie wolniej rosło (tak mi się wydaje)

Obrazek

Do miski (u mnie garnek) wsypać mąkę, sól, wbić jajko, drożdże i ciepłe płyny (nie gorące!). Ręką zagnieść ciasto (około 5 minut). Uformować kulkę, przykryć i zostawić do podwojenia objętości. U mnie trwało to godzinę. (Za pierwszym razem wstawiłam ciasto na noc do lodówki a rano zrobiłam resztę i też wyszło ok).

Obrazek

Po upływie godziny wyłożyć ciasto na posypany mąką blat. Zagniatać ciasto przez ok 5 minut. W trakcie nie mogłam robić zdjęć ze względu na posiadanie tylko dwóch rąk ;)
Ciasto powinno być elastyczne, nie może się kleić do blatu. Uformować w wałek i podzielić ciasto na 8 równych części. Każdy kawałek kolejno rozpłaszczyć i zawijać w kopertę, skleić dokładnie brzegi i uformować kulkę.

Obrazek

Ułożyć bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ścierką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia (około godziny). Efekt widać na zdjęciach.
W między czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni.. Bułeczki posmarować jajkiem i posypać siemieniem. Można je naciąć ostrym nożem. Piec 12-15 minut. U mnie było to 15 minut (ale trzeba wyczuć swój piekarnik).

Obrazek

A oto efekt końcowy:

Obrazek

Życzę smacznego :D i zachęcam do samodzielnego pieczenia pieczywa.
Po wypróbowaniu przepisu proszę o komentarz ;)

Dodane dnia 27.06.2011 Wyrośnięcie i puszystość bułek zależy od wielu czynników, między innymi od użytej mąki. Z Basią wypróbowałyśmy mąkę typ 2000 pszenną, była grubo mielona (widoczne otręby) i bułki były mniejsze (8cm a nie 10cm) ciemniejsze i cięższe. Dlatego do tych bułek zdecydowanie wolę używać mąki jak w przepisie. A oto te bułki z mąki 2000:
ObrazekObrazek

Re: Bułeczki pełnoziarniste - krok po kroku

PostNapisane: czerwca 20th, 2011, 10:01 am
przez basia842008
mniam. ja już mam ochotę. i jaka dokumentacja :D
ja w końcu je zrobię

Re: Bułeczki pełnoziarniste - krok po kroku

PostNapisane: czerwca 21st, 2011, 6:31 am
przez Becia
wow! :shock: dlaczego ja ciągle na dwójce :twisted:

Re: Bułeczki pełnoziarniste - krok po kroku

PostNapisane: czerwca 21st, 2011, 12:40 pm
przez Appleblossom
Cudowne. :roll:
I taką jedną bułeczkę dziennie w ramach dwóch kromek?

Re: Bułeczki pełnoziarniste - krok po kroku

PostNapisane: czerwca 21st, 2011, 12:49 pm
przez pilateska
Ja tak właśnie jem - albo jedną taką bułkę albo 2 kromki mojego chleba - i to i to ma ok 100 gram więc taką normę sobie założyłam, nie wiem czy słusznie :roll:

Re: Bułeczki pełnoziarniste - krok po kroku

PostNapisane: czerwca 21st, 2011, 2:13 pm
przez Appleblossom
pilateska napisał(a):Ja tak właśnie jem - albo jedną taką bułkę albo 2 kromki mojego chleba - i to i to ma ok 100 gram więc taką normę sobie założyłam, nie wiem czy słusznie :roll:


No jak dla mnie bardzo dobrze robisz, nie wiem, co powiedzą bardziej doświadczeni. ;)
Kurczę, dla takich bułeczek to normalnie nie mogę się doczekać 3f! :)

Re: Bułeczki pełnoziarniste - krok po kroku

PostNapisane: czerwca 22nd, 2011, 12:37 pm
przez basia842008
dobra Pilateska. moje pierwsze buły w piekarniku. już się nie moge doczekać

Re: Bułeczki pełnoziarniste - krok po kroku

PostNapisane: czerwca 22nd, 2011, 1:34 pm
przez basia842008
no mi jakoś nie wyszły. są smaczne ale nie wyrosły jak Twoje i są ciemniejsze jak Twoje. Twoje wyglądają na puszyste a moje jak kamole. no coś mi poszło nie tak i nie wiem co. a wyglądają tak
Obraz 698.JPG
Obraz 698.JPG (47.26 KiB) Przeglądane 16790 razy
Obraz 696.JPG
Obraz 696.JPG (48.54 KiB) Przeglądane 16790 razy

Re: Bułeczki pełnoziarniste - krok po kroku

PostNapisane: czerwca 22nd, 2011, 7:14 pm
przez pilateska
Basiu, fajne też te Twoje bułki, z różnymi dodatkami i Twoją ulubioną dynią. Kolor może się różnić przez zdjęcie, ja robiłam z flashem, może to na monitorze inaczej wyglądać. Czy używałaś tej samej mąki? I czy ciasto wyrosło tak samo jak widać na zdjęciach?
PS. Jestem na laptopie mamy i widzę, że moje zdjęcia nie są całe widoczne, są poucinane, później spróbuję je pomniejszyć żeby się wyświetlały całe.

Re: Bułeczki pełnoziarniste - krok po kroku

PostNapisane: czerwca 22nd, 2011, 7:19 pm
przez basia842008
moje jak je już ukulałam na bułki i odstawiłam do wyrośnięcia to nie urosły tak bardzo jak Twoje a w piekarniku też już nie rosły :evil: mąkę mam pełnoziarnistą ale nie z lubelli
następnym razem kupię lubelle a zdjęcia są ok. najważniejsze widać