Pieczenie chlebów i bułek to moje ulubione zajęcie w kuchni odkąd przeszłam na 3 fazę
Dzisiaj specjalnie dla Was przygotowałam instruktarz przygotowania bułeczek pełnoziarnistych. Inspirowałam się TYM przepisem, jednak trochę zmodyfikowałam.
Piekłam już dwa razy, wychodzą i smakują pysznie, są puszyste i mięciutkie... Z przepisu wychodzi 8 dużych bułek (ok. 100 gram). Pozwalam sobie na codziennie spożywanie jednej. Najlepsze świeżo upieczone, a i drugiego dnia są pyszne. Trzeciego dnia nie doczekały... Mój niedukanek mi zjadł...
Bułeczki pełnoziarniste
Składniki na 8 dużych bułek:
* 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej Lubella (lub innej drobno mielonej)
* 150 ml ciepłego mleka
* 150 ml ciepłej wody
* 1 całe jajko
* 30 g świeżych drożdży
* 2 płaskie łyżeczki soli
* 1 łyżeczka płaska cukru
* 1 jajko do posmarowania
* ziarenka siemienia lnianego do posypania
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka, dodać cukier i trochę mąki. Odstawić na 10 minut, zaczyn podwoi objętość. Z cukru można zrezygnować, jednak ciasto będzie wolniej rosło (tak mi się wydaje)
Do miski (u mnie garnek) wsypać mąkę, sól, wbić jajko, drożdże i ciepłe płyny (nie gorące!). Ręką zagnieść ciasto (około 5 minut). Uformować kulkę, przykryć i zostawić do podwojenia objętości. U mnie trwało to godzinę. (Za pierwszym razem wstawiłam ciasto na noc do lodówki a rano zrobiłam resztę i też wyszło ok).
Po upływie godziny wyłożyć ciasto na posypany mąką blat. Zagniatać ciasto przez ok 5 minut. W trakcie nie mogłam robić zdjęć ze względu na posiadanie tylko dwóch rąk
Ciasto powinno być elastyczne, nie może się kleić do blatu. Uformować w wałek i podzielić ciasto na 8 równych części. Każdy kawałek kolejno rozpłaszczyć i zawijać w kopertę, skleić dokładnie brzegi i uformować kulkę.
Ułożyć bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ścierką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia (około godziny). Efekt widać na zdjęciach.
W między czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni.. Bułeczki posmarować jajkiem i posypać siemieniem. Można je naciąć ostrym nożem. Piec 12-15 minut. U mnie było to 15 minut (ale trzeba wyczuć swój piekarnik).
A oto efekt końcowy:
Życzę smacznego i zachęcam do samodzielnego pieczenia pieczywa.
Po wypróbowaniu przepisu proszę o komentarz
Dodane dnia 27.06.2011 Wyrośnięcie i puszystość bułek zależy od wielu czynników, między innymi od użytej mąki. Z Basią wypróbowałyśmy mąkę typ 2000 pszenną, była grubo mielona (widoczne otręby) i bułki były mniejsze (8cm a nie 10cm) ciemniejsze i cięższe. Dlatego do tych bułek zdecydowanie wolę używać mąki jak w przepisie. A oto te bułki z mąki 2000: