Jeszcze przed dietą moja mama robiła taki pyszny sos z mięsa mielonego, który podawała z ryżem . Bardzo mi tego brakuje, więc razem wymyśliłysmy coś co będzie smakowało podobnie Ryżu oczywiście nie zastąpię, dlatego do sosu robię taki placek z jajek - ale po kolei :
Potrzebujemy:
* mięso mielone (u mnie z indyka, 500-750g)
* odrobinę wegety, soli, pieprzu i przyprawędo kebabu
* łyżeczkę zmielonych otrąb
* cebulę (u mnie 1 średnia)
* 2 jajka
Najpierw sos:
Na patelnię teflonową wrzucamy mięso mielone (ja miałam z indyka, kupne 7% oczywiście najlepiej zmielić samemu - ja niestety nie mam takiej możliwości, nie posiadam maszynki do mielenia mięsa ani w pobliżu sklepu, w którym mielą).
Mięso smażymy i rozdrabniamy na patelni teflonowej, kroimy cebulę i wrzucamy do mięsa. Doprawiamy do smaku odrobiną wegety, solą, pieprzem i przyprwą do kebabu. Dolewamy trochę wody, dokładnie mieszamy, czekamy aż cebula zmięknie (mając 0,5kg mięsa dolałam szklankę wody) i dodajemy czubatą łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Mieszamy, a następnie dodajemy rozbełtane w odrobinie wody otręby - sos po chwili nam zgęstnieje. Trzeba spróbować czy nie ma czegoś za mało, jesli daliśmy czegoś za dużo to należy podlać wodą (ona i tak trochę nam odparuje).
Wszystko zostawiamy jeszcze na małym ogniu (lub przekładamy do jakiegoś naczynia z przykrywką, jeśli ktoś nie ma dwóch patelni teflonowych) i robimy placek . Wystarczy rozbełtać 2 jajka z odrobiną soli i wylać na rozgrzany teflon, usmazyć z obydwu stron.
Na połowę usmażonego placka układamy mięso, "składamy" placek i jemy
Z 0,5kg mięsa mam sosu na jakieś 2 lub 3 dni Mam nadzieję, że i Wam posmakuje takie połączenie