Połówek wymyślił a ja ulepszyłam
1 kg mięsa mielonego wołowego
duża czerwona papryka
6-7 pieczarek
duża cebula
dwa ząbki czosnku
dwie małe papryczki chili
dwa jaja
natka pietruszki - może być ale nie musi
przyprawy - co kto lubi do smaku
Paprykę, cebulę, papryczki chili i czosnek potraktować blenderem. Pieczarki zetrzeć na największych oczkach standardowej tarki. Do mięsa dodać masę warzywną, starte pieczarki, dwa jaja i przyprawę. Wszystko dokładnie wymieszać. Ulepić niewielkie kulki. (Gdyby masa nie była dość spójna można dodać łyżkę otrębów owsianych)
Kulki ułożyć na blasze piekarnika przykrytej papierem do pieczenia. Nastawić na średni gaz (na swojej kuchence nie mam podanej temperatury tylko cyfry; ja włączam na 5) i piec około 30 min. No i teraz zabawa. Najczęściej wypływa woda z warzyw i wytapia się tłuszcz z mięsa. Zazwyczaj wtedy przekładam kulki do naczynia żaroodpornego i opiekam jeszcze około 10 min.
Bez warzyw - z samą cebulą i natką nadają się na dni P.
Uwielbiam te kulki. Szybko się robi, mało bałaganu a sosem czosnkowym lub koperkowym smakują wybornie.