Jak po półtora roku z dniami PW zrobić potrawę z chudego mięsa i warzyw, której jeszcze nie było? Może tak:
1 podwójna kurza pierś
1 spora cukinia
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki mielonych otrębów owsianych
2 jajka
sól, pieprz
Mięso zemleć w maszynce. Cukinię i cebulę zetrzeć na grubej tarce, posolić, zostawić na 15 minut, następnie odcisnąć sok. Zmieszać z mięsem, dodając rozmiażdżony praską czosnek, otręby, jajka, sól i pieprz (ja daję pieprz cytrynowy). Powinna wyjść dość gęsta masa.
Formować normalnej wielkości kotlety mielone, raczej płaskie. Smażyć na teflonowej patelni przetartej ręcznikiem papierowym zwilżonym w oleju.
Z porcji wychodzi około 8 kotletów, o takich:
Smacznego!